Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Viktor Orban vrea deblocarea fondurilor europene pentru Ungaria, în schimbul votului său pentru ajutorul financiar acordat Ucrainei

Premierul ungar Viktor Orban a cerut Bruxelles-ul să deblocheze toate fondurile europene de miliarde de euro destinate Ungariei în schimbul obținerii votului său favorabil pentru acordarea noului ajutor financiar european pentru Ucraina. ”Nu vrem nici jumătate din banii promiși, nici un sfert din ei, ci pe toți", a spus liderul naționalist într-un interviu acordat radioul de stat din Ungaria, citat de France Presse.

Liderii Uniunii Europene nu au reușit în cursul nopții de ieri  să-l convingă pe Orban să-și ridice veto-ul asupra noului ajutor de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina, după ce au reușit anterior să deschidă negocierile de aderare cu această țară aflată în război. Oficialii de la Bruxelles plănuiseră să ofere Ucrainei un ajutor de 50 de miliarde de euro (33 de miliarde de împrumuturi și 17 de miliarde de euro în granturi), pe o perioadă de patru ani începând de anul viitor. Acest nou ajutor pentru autoritățile de la Kiev este considerat crucial într-un moment în care ajutorul american de peste 60 de miliarde de dolari rămâne încă blocat în Congres din cauza reticenței unor senatori republicani.

Pe de altă parte, liderii europeni au reușit să cadă de acord asupra deschiderii negocierilor de aderare cu Ucraina. Premierul Viktor Orban a acceptat să se abțină de la vot. După decizia liderilor europeni privind începerea negocierilor de aderare cu Ucraina, președintele Volodimir Zelensky a declarant: „Este o victorie pentru Ucraina, pentru toată Europa, o victorie care ne motivează, ne inspiră și ne face mai puternici”. La rândul ei, administrația americană Casa Albă a salutat decizia statelore member UE, calificând-o drept una „istorică”. Cancelarul german Olaf Scholz a apreciat și el că decizia liderilor europeni reprezintă un semnal puternic de sprijin”pentru Ucraina, oferind o perspectivă europeană ucrainenilor.

Potrivit France Presse, deși procesul de aderare al Ucrainei va fi lung, simbolismul deciziei europene este unul puternic și încurajator pentru crainenii care sufera din cauza războiului de agresiune al Rusiei de aproape un an.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE