Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Criza din Marea Roșie poate afecta redresarea Europei. Șefa BERD, pentru Euronews: ”Există mereu pericolul majorării prețurilor energie”

Inflația, situația din Orientul Mijlociu, iar acum și tensiunile din Marea Roșie fac parte din subiectele pe care le dezbat liderii mondiali zilele acestea la Forumul Economic Mondial de la Davos. Șefa BERD a explicat despre acestea într-un interviu acordat Euronews.

Inflația va afecta și în viitor economia Europei, chiar dacă încet, încet câștigăm lupta împotriva creșterilor de prețuri. Aceasta este una dintre temele de dezbatere a liderilor reuniți la Forumul Economic Mondial. Economistul șef al Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare a declaratintă criza din Marea Roșie.

”Inflația de bază este în continuare considerabilă, iar combaterea sa este un proces îndelungat și dificil. În plus, războiul din Orientul Mijlociu și, în special, perturbarea transportului maritim înseamnă că există mereu pericolul majorării prețurilor energiei care poate alimenta inflația”, a explicat Beata Javorcik, economist șef BERD. 

Șefa BERD mai spune că un potențial conflict comercial între China și SUA ar putea avea, de asemenea, efecte negative asupra obiectivelor climatice ale Europei.

”Mă tem că escaladarea tensiunilor comerciale poate duce la noi restricții asupra exporturilor de materiale critice și, prin urmare, poate pune în pericol tranziția către o economie verde”, a mai menționat Beata Javorcik. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE