Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

O lovitură financiară dată Kremlinului: băncile chineze refuză să mai facă tranzacții cu clienții ruși supuși sancțiunilor occidentale

Băncile de stat din China întăresc restricțiile privind finanțarea clienților ruși, după ce Statele Unite au autorizat sancțiuni secundare asupra firmelor internaționale care sprijină efortul de război al Moscovei în Ucraina, se arată într-un raport al Bloomberg.

Băncile de stat ale Chinei vor înceta să ofere orice servicii financiare industriei militare ruse

Cel puțin două bănci chineze au ordonat o revizuire a afacerilor lor rusești în ultimele săptămâni.  Ele au anunțat că vor rupe legăturile cu clienții ruși aflați pe lista de sancțiuni și vor înceta să ofere orice servicii financiare industriei militare ruse, indiferent de moneda sau locația tranzacțiilor. Evaluarea va fi extinsă la clienții non-ruși care desfășoară afaceri în Rusia sau transferă articole critice în Rusia printr-o țară terță. Băncile chineze au început să facă verificări severe ale clienților, inclusiv dacă anumite firme din străinătate nu au de fapt în spate personae sau instituții din Rusia.

Sucursala din Moscova a unei bănci de stat chineze a înregistrat o creștere a cererilor din partea a 300 de firme rusești care doresc să deschidă noi conturi. Firmele rusești se grăbesc să deschidă conturi la bănci chineze pe măsură ce sancțiunile occidentale le afectează sever afacerile.  Rușii au pierdut accesul și la unele servicii bancare din Hong Kong din cauza acestor sancțiuni. Băncile din Hong Kong au anunțat încă de acum doi ani că nu pot oferi servicii cetățenilor ruși care nu sunt rezidenți ai Uniunii Europene

China nu dorește să își vadă blocat propriul sistem bancar de către Occident

Decizia luată de autoritățile de la Beijing marchează o escaladare a restricțiilor pe care băncile de stat chineze le-au aplicat cel puțin de la începutul anului 2022, după ce invazia Rusiei în Ucraina a declanșat un val de sancțiuni din partea statelor, inclusiv Statele Unite. Departamentul de American Trezorerie a anunțtat luna trecută că va impune sancțiuni secundare împotriva băncilor care facilitează tranzacțiile Rusiei prin intermediul cărora Kremlinul alimentează mașina sa de război pentru a continua agresiunea asupra Ucrainei.

În analiza sa, Bloomberg apreciază că aceste decizii indică  temerile Chinei de a nu vedea blocat propriul sistem bancar  de sancțiunile internaționale și demonstrează că Beijingul respectă sancțiunile occidentale impuse Rusiei,  în ciuda opoziției sale de principiu față de acestea. China a evitat să furnizeze orice ajutor militar major Rusiei, chiar dacă îi oferă sprijin diplomatic lui Putin și intensifică comerțul în zone care nu sunt interzise de sancțiuni. Exporturile Chinei către Rusia au crescut pe parcursul  războiului de agresiune al Rusiei în Ucraina.

Rusia a încercat să evite sancțiunile financiare prin tranzacții cu China

Băncile rusești au apelat în 2022 la sistemul UnionPay din China, după ce Visa Inc. și Mastercard Inc. și-au suspendat operațiunile cu ele.Cele mai mari patru bănci de stat ale Chinei au respectat și regimurile de sancțiuni anterioare impuse de Statele Unite împotriva Iranului și Coreei de Nord, pentru a evita pierderea accesului la sistemul de compensare a dolarului american.

Guvernele occidentale au decis ca, prin regimul de sancțiuni, să decupleze economia Rusiei de la sistemul financiar global, obligând companiile internaționale și băncile im portante din lume să renunțe la a mai face tranzacții cu regimul lui Vladimir Putin.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE