Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

John Kirby anunță că "ajutorul american pentru Ucraina a încetat"

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Securităţii Naţionale al Casei Albe, John Kirby, a declarat că ajutorul Statelor Unite ale Americii pentru ucraineni a încetat. Anunțul a fost făcut în contextul neînțelegerulor din Congresul SUA.

"Asistenţa pe care noi le-o ofeream a încetat acum. Washingtonul a emis ultimul pachet de reduceri pe care aveam finanțare pentru a-l sprijini. Și de aceea este esențial ca acest Congres să treacă la acea cerere suplimentară de securitate națională și să obținem mai multe finanțări. Asistența pe care am oferit-o s-a oprit acum", a spus John Kirby, într-o conferință de presă, citat de CNBC.

SUA a încetat ajutorul pentru Ucraina

Joe Biden a cerut, de ceva timp, aprobarea unui pachet suplimentar de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, însă opoziția republicană a pus acea condiție referitoare la o revizuire a măsurilor de securitate la granițele SUA, în special la cele cu Mexicul. Însă americanii continuă negocierile interne.

Între timp, serviciile de informaţii americane au precizat că Rusia a folosit deja rachete balistice nord-coreene în unele dintre ultimele atacuri împotriva Ucrainei.

Kirby spune că Rusia a lansat cel puţin o astfel de rachetă balistică asupra Ucrainei pe data de 30 decembrie 2023, iar apoi "mai multe rachete balistice nord-coreene" pe 2 ianuarie 2024.

  • Potrivit datelor Departamentului de Stat, SUA au acordat Kievului ajutoare în valoare de 44,2 miliarde de dolari până acum, de la începutul războiului.

"Trebuie să câștigăm această bătălie, nu numai pentru că este în joc soarta țării noastre, ci și a tuturor națiunilor care se învecinează cu Rusia. Ceea ce este în joc este modul în care libertatea globală va fi tratată acum și în viitor, pentru copiii și nepoții noștri", a spus Zelenski, într-o postare pe rețelele de socializare.

Liderul ucrainean a respins ideea de încetare a focului cu Rusia și a motivat că acest aspect i-ar fi de folos Moscovei, dându-i timp să-și reînnoiască stocurile de arme.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE