Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cum se vede de la Bruxelles jocul lui Donald Trump cu UE. Fostul președinte a spus că el "nu ar ajuta UE în cazul unui atac"

Donald Trump se află din nou în centrul atenției, după ce un comisar european a dezvăluit o discuție privată pe care fostul președinte al SUA a avut-o cu Ursula von der Leyen în 2020. Trump i-a spus atunci că SUA nu ar ajuta UE dacă ar fi atacată militar. În plus, la acea vreme, Trump a mai spus că "NATO este moartă" și că "SUA va părăsi NATO".

Între timp, Trump a fost invitat la un post TV american pentru a comenta aceste declarații mai vechi. El a dat de înțeles că și le menține, însă totul trebuie privit în contextul în care urmează alegeri în SUA, la finalul lui 2024.

Cum se vede de la Bruxelles jocul lui Donald Trump cu UE

De la Bruxelles, jurnalistul Euronews Sergio Cantone a analizat cum se vede toată această perspectivă, din puctul de vedere al Uniunii Europene.

Sergio Cantone, jurnalist Euronews: "În primul rând, nu cred că ideea lui Trump este să destrame NATO. "The Art of the Deal" (Arta negocierii) este titlul uneia dintre cărțile sale celebre. El încearcă să negocieze, dar ideea este că America - și nu este ceva nou - a cheltuit o mulțime de bani pentru apărarea Europei, mult mai mult decât ar putea cheltui europenii pe cont propriu. Iar ei pur și simplu se așteaptă ca europenii să facă asta.

În al doilea rând, americanii, chiar și cu această ocazie, practic, duc povara războiului din Ucraina. Majoritatea armamentului și cele mai multe arme sunt trimise de americani, în timp ce europenii nu fac cu adevărat suficient, deoarece europenii nici nu au anvergura producției de armament pe care o are SUA. Deci aici este o invitație pentru Europa de a participa.

Desigur, el vorbește, într-o campanie electorală, despre bani și despre cum America ar putea economisi bani din vânzarea de arme în străinătate și despre cum pot fi cheltuiți pentru problemele pe care le au americanii. Desigur, face parte din campania electorală. Dar nu este așa ușor pentru America să se distanțeze atât de mult de NATO. Nici chiar pentru Trump. Nu. În primul rând, Trump nu participă. El nu face parte din administrație în acest moment.

Se spune că există o tendință și o tendință periculoasă pentru ucrainenii din America, că se încearcă să se economisească bani și să se evite acest nivel de cheltuieli. Pentru că americanii trebuie, de asemenea, să-și refacă stocurile de arme, care au scăzut din această cauză. Deci va costa bani.

Există o discuție și, desigur, ca parte a unei campanii electorale, deschide subiectul bugetului la nivelul Americii. Dar nu va afecta, desigur, situația de pe front. Depinde de ce vrea Occidentul să investească în acest război. Dacă vrea să investească într-un rol mai proactiv, va trebui, desigur, să cheltuiască mai mult. Dar nu numai americanii, ci și europenii.

Dacă obiectivul este de a încerca să găsească o cale de ieșire cu Rusia, atunci, poate, discursul lui Trump are sens, sens politic."

Cât de serioasă a fost declarația lui Trump, că SUA ar ieși din NATO

Sergio Cantone, jurnalist Euronews: "Cu greu, nu prea, pentru că, NATO este creat, istoric vorbind, și în interesul Statelor Unite. Trump are o idee fixă, crede că povara cheltuielilor ar trebui împărțită mai echitabil între participanții la NATO, între statele membre ale NATO, în primul rând.

Iar în al doilea rând, probabil - dar nu este sigur să spunem asta - Trump crede că, dacă ar fost președinte, acest război nici măcar nu ar fi început, pentru că el încă mai crede că există loc de discutat cu Putin. Iar acesta este motivul politic al acestei declarații și al acestei poziții.

Și, desigur, din punctul de vedere al politicii externe, impresia este că publicul american și că americanii sunt mult mai preocupați de ceea ce se întâmplă în Israel și Gaza decât de ceea ce se întâmplă în Ucraina, unde războiul durează deja de doi ani."

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE