Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Volodimir Zelenski: ”Rusia ar folosi încetarea focului pentru a se reînarma”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a exclus joi o încetare a focului cu Rusia, afirmând că partea inamică ar folosi pauza pentru a se reînarma și regrupa pentru a copleși trupele Kievului.

"O pauză pe câmpul de luptă ucrainean nu va însemna o pauză în război", a declarat Zelenskyy în timpul unei vizite în Estonia. "O pauză ar face jocul (Rusiei). S-ar putea să ne zdrobească după aceea".

Ocazional, au fost propuse încetări limitate ale focului de când Rusia și-a lansat invazia la scară largă în februarie 2022, dar nu au prins niciodată contur.

Ambele părți se străduiesc să își refacă armele după 22 de luni de lupte și se confruntă cu perspectiva unui conflict prelungit.

Având în vedere că linia frontului de aproximativ 1.500 de kilometri este în mare parte statică în timpul iernii, ambele au nevoie de obuze de artilerie, rachete și drone care permit lovituri cu rază lungă de acțiune.

Zelenski a declarat că Moscova primește proiectile de artilerie și rachete din Coreea de Nord și drone din Iran.

La 4 ianuarie, Casa Albă a citat oficiali americani din serviciile de informații care au declarat că Rusia a achiziționat rachete balistice din Coreea de Nord și că le caută din Iran.

Zelenski s-a aflat în capitala estoniană Tallinn în cadrul unei vizite de două zile în țările baltice, care s-au numărat printre cei mai fermi susținători ai Ucrainei.

El s-a întâlnit cu prim-ministrul Kaja Kallas, care i-a dăruit un tricou cu cuvântul estonian "Kaitsetahe" - "Voința de a apăra" - imprimat pe față, pe care Zelenski l-a purtat în timp ce se adresa parlamentului.

"Tirania trebuie să fie învinsă. Tirania trebuie să fie un învins", a spus Zelenski. "Întotdeauna. Întotdeauna. Întotdeauna."

Zelenski a spus că el și Kallas au discutat, de asemenea, despre ucrainenii care au fugit în Estonia când a început războiul, spunând într-o conferință de presă că oricare dintre ei care au vârsta de încorporare "trebuie să ajute Ucraina și să fie în Ucraina".

Comentariile sale au fost făcute în contextul în care legislatorii de la Kiev au returnat guvernului un proiect de lege privind mobilizarea pentru amendamente, spunând că acesta ar putea conține încălcări ale drepturilor omului, printre alte preocupări, au declarat oficialii.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE