Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Pact pentru distrugerea minelor din Marea Neagră. România, Bulgaria și Turcia au semnat acordul pentru eliminarea dispozitivelor

Trei state membre NATO vor forma o coaliție pașnică pentru distrugerea minelor din Marea Neagră care amenință transporturile comerciale. Miniștrii Apărării din România, Bulgaria și Turcia au semnat astăzi la Istanbul acordul pentru eliminarea pericolului dispozitivelor care plutesc în derivă și provin din războiul din Ucraina. 

De la începutul conflictului, peste 150 de mine au ajuns în largul Mării Negre. România va folosi și cele două vânătoare de mine cumpărate recent din Marea Britanie care vor fi operaționale din această primăvară. 

România, Bulgaria și Turcia vor monitoriza împreună Marea Neagră. Potrivit acordului, cele trei țări vor colabora pentru îndepărtarea minelor marine care provin din războiul din Ucraina sau a celor din cel de-al doilea Război Mondial.

Angel Tîlvăr, ministrul Apărării Naționale: ”Marea Neagră s-a transformat într-un teatru de operații în care o națiune independentă și suverană se confruntă cu o agresiune fără precedent. În calitate de state riverane la Marea Neagră suntem preocupați de siguranța traficului comercial având în vedere faptul că navele și infrastructura civilă sunt expuse pericolului reprezentat de minele marine care plutesc în derivă.” 

De la începutul războiului din Ucraina, au avut loc mai multe incidente în apele Mării Negre. Cel mai recent, la sfârșitul lunii decembrie, când o navă de marfă grecească sub pavilion panamez s-a lovit de o mină rusească. Doi marinari au fost răniți, după ce pe puntea navei a izbucnit un incendiu. În octombrie, o navă comercială sub pavilion turcesc a lovit o mină în dreptul portului Sulina și a fost ușor avariată. 

România va participa la operațiunile de deminare și cu cele două vânătoare de mine pe care le-a cumpărat de curând din Marea Britanie. 

Prima navă a fost livrată Forțelor Navale în luna decembrie și a intrat într-un proces de modernizare. Va fi dotată  cu un sonar de cercetare submarină și căutare de mine și cu un sistem de drone pentru neutralizarea dispozitivelor.

Denis Giubernea, comandantul navei „Sublocotenent Ion Ghiculescu”: ”Misiunea principală pe care o are de executat este de cercetare de la suprafața apei până la fundul apei cel puțin la 200 de metri putem vedea fără probleme, sonarul propriu-zis pe care îl avem la bordul navei poate fi lăsat la o adâncime de 200 de metri.” 

Cel de-al doilea vânător de mine va ajunge în dotarea Forțelor Navale până la sfârșitul lunii martie. Cele două nave au costat 150 de milioane de euro, au fost folosite de armata britanică și au fost recent modernizate.

Odată ce vanatoarele de mine vor fi operabile, aceste misiuni vor fi executate de către dronele subacvatice de la bordul navelor, iar astfel, militarii vor fi în siguranță.  

De la începutul războiului din Ucraina, peste 150 de mine marine au ajuns în largul Mării Negre, cele mai multe dintre ele din apele teritoriale ale Ucrainei. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE