Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Șeful NATO: ”Cu cât Putin are mai mult succes în Ucraina, cu atât este mai probabil ca Beijingul să folosească forţa”

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că pe măsură ce președintele rus Vladimir Putin are mai mult succes în războiul împotriva Ucrainei, crește probabilitatea ca și China să recurgă la forță pentru a-și îndeplini obiectivele.

Avertismentul a fost lansat de șeful NATO în cadrul unei dezbateri pe teme de securitate la Forumul Economic Mondial de la Davos (Elveţia), notează agenția EFE, citată de Agerpres.

”Am efectuat vizite în Japonia şi Coreea de Sud, parteneri apropiaţi ai NATO, iar ei sunt îngrijoraţi de ceea ce se întâmplă în Ucraina, pentru că ştiu că, cu cât Putin are mai mult succes în Ucraina, cu atât este mai probabil ca Beijingul să folosească forţa”, a precizat Jens Stoltenberg, potrivit sursei citate.

Din acest motiv, Stoltenberg a punctat că Alianța Nord-Atlantică ar trebui să aibă o ”abordare globală”, cu toate că este o organizație regională deoarece ”lumea este interconectată”.

”Vom rămâne o alianţă regională. Dar regiunea transatlantică se confruntă cu ameninţări globale, securitatea nu mai este regională, ci globală, astfel încât ceea ce se întâmplă în Asia afectează Europa şi ceea ce se întâmplă în Europa afectează Asia", a afirmat șeful NATO.

Jens Stoltenberg: ”NATO trebuie să abordeze ceea ce se întâmplă în Asia”

Jens Stoltenberg a mai precizat că NATO nu consideră China drept un adversar, însă a evidențiat că este ”important” să fim atenţi la comportamentul Beijingului, în special în Marea Chinei de Sud. De asemenea, șeful NATO a vorbit și despre ”modul în care China încalcă principiile de bază" ale Alianţei, cum ar fi democraţia, statul de drept, libertatea de opinie şi de exprimare, "aşa cum am văzut în Hong Kong".

În acest context, el a menționat că nu NATO este cea care ”avansează în Asia”, ci China este cea care "se apropie".

"Aşadar, din toate aceste motive, bineînţeles că NATO trebuie să abordeze ceea ce se întâmplă în Asia", a conchis el.

Șeful NATO: Situația Ucrainei în războiul împotriva Rusiei este ”extrem de dificilă”

Mai mult, secretarul general al NATO a atras atenția că situaţia Ucrainei pe câmpul de luptă împotriva Rusiei este ”extrem de dificilă”. Cu toate acestea, Stoltenberg a susținut că există ”motive de optimism” deoarece Ucraina a rezistat ca naţiune, iar Rusia nu a reuşit să îşi îndeplinească obiectivele.

Șeful NATO a menționat că Armata rusă presează în prezent pe mai multe fronturi - "şi, bineînţeles, marea ofensivă pe care ucrainenii au lansat-o în vară nu a dat rezultatele pe care le speram cu toţii".

Rusia cumpără drone din Iran și se dotează pentru a-și fabrica propriile aparate fără pilot. În plus, încearcă să obțină mai multă muniție și rachete din Coreea de Nord, a subliniat Stoltenberg.

”Deci, în general, Rusia exercită presiuni puternice. Este un lucru serios şi nu ar trebui să subestimăm niciodată Rusia. Există şi motive de optimism", a afirmat Stoltenberg.

Șeful NATO a amintit că, la momentul în care Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022, majoritatea experților considerau că militarii ruși vor cuceri țara în doar câteva zile și o vor controla în decurs de câteva săptămâni.

”Asta nu s-a întâmplat. S-a întâmplat contrariul", a remarcat politicianul norvegian, care a adăugat că ucrainenii au început să contraatace şi să elibereze teritorii.

De asemenea, forțele ucrainene au obținut rezultate importante în Marea Neagră şi posibilitatea de a deschide un coridor către porturile de acolo pentru a continua exportul de cereale, notează sursa citată.

Jens Stoltenberg s-a întâlnit cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski la Davos

Potrivit politicianului norvegian, ”cel mai important este că Ucraina a supravieţuit ca naţiune independentă şi suverană, ceea ce reprezintă o mare victorie pentru ea”, în vreme ce Rusia ”a pierdut ceea ce a vrut să obţină prin acest război, şi anume să controleze Ucraina”.

Stoltenberg a ținut să precizeze că ucrainenii ”nu au avut niciodată mai puţină încredere în Rusia” şi vor să facă parte din Occident, Uniunea Europeană şi NATO. ”Şi aceasta este o mare pierdere pentru Rusia”, consideră șeful NATO.

Secretarul general al NATO s-a întâlnit marți cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski la Davos. În acest context, șeful Alianței Nord-Atlantice a cerut ca alianții NATO să ofere în continuare sprijin militar Ucrainei, ceea ce "nu este o acţiune de caritate", ci o "investiţie în propria noastră securitate".

În plus, Stoltenberg a avertizat că președintele rus Vladimir Putin nu plănuieşte pacea.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE