Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Produsele apicole, cele mai apreciate la Iarmaroc: România este pe locul doi în Europa la producția de miere de albine

Parcul Etnografic din Cluj-Napoca a găzduit în weekend un târg de produse locale tradiționale. Zeci de producători din zonă au venit să-și promoveze mărfurile la acest iarmaroc, printre care mulți apicultori.

Mărfurile lor au fost cele mai căutate și apreciate de vizitatori. Țara noastră este pe locul doi în Europa la producția de miere de albine.

Cristina Marinău este din județul Cluj. După ce a lucrat câțiva ani în resurse umane a vrut să creeze obiecte manual. A descoperit ce beneficii are ceara de albine. De atunci, și-a deschisă o afacere locală în care folosește ceara și mierea naturală pentru a face lumânări parfumate.

Reporter: De unde iei ceara?

Cristina Marinău: Colaborez cu mai mulți apicultori pentru că o albinuța consumă în jur de 6-10 kilograme de miere pentru a produce un kilogram de ceară și volumul de ceară este destul de mic la apicultori. La cei mari, există foarte mult riscul să adauge parafină pentru a crește producția.

Conține polen, propolis chiar și miere. Are proprietăți benefice. Ea ajută în astm, alergii, răceli, purifică aerul din încăpere, elimină praful, mucegaiul, mirosurile neplăcute. Punctul de topire a cerii de albine este la 60 de grade și se întărește foarte repede. În 2-3 minute este întărită.

Diana este studentă la Universitatea de Artă și Design din Cluj și studiază modelajul în lut și ceară. De curând, familia ei a cumpărat stupi.

Diana Bradu: Eu le folosesc pentru lumină ambientală, pentru aromă nu prea le folosesc. De asta mi s-a părut interesant că este ceară naturală și am vrut sa îi simt mai întâi mirosul.

Mihai Negoț a descoperit, după o vizită în Londra, cum poate produce mied, o băutură fermentată făcută din miere de albine. Mihai a pornit afacerea din Buzău și a ajuns până în Polonia unde a fost premiat pentru rețeta sa de mied. După ce mierea fermentează poate ajunge până la o alcoolemie de 5 la sută.

Mihai Negoț: Totul a pornit de la un dar de nuntă, când ne-am mutat la țară am primit de la un verișor cinci stupi de albine. Eu știam de mied de la apicultori, dar nu părea un produs atât de stabil, părea o joacă. După aia am aflat că e una dintre cele mai vechi băuturi din lume, una dintre cele mai sustenabile pentru că tu nu trebuie sa stropești terenul, nu trebuie sa irigi. Practic, doar strângi nectarul florilor și faci polenizare în jur. În fiecare sticlă, intră un milion de flori.

Mierea de albine este folosită și în cosmetice precum și la fabricarea săpunului și a balsamurilor. Un astfel de produs poate să coste 30 de lei.

Lorena Nechifor, creator cosmetice naturale: Folosesc produse apicole nu doar pentru proprietăți, ci este indispensabilă pentru că îi dă o anumită consistență. Fără ceara de albine, aceasta la temperatura joasă s-ar fi topit.

La târg au participat 50 de creatori locali.

Raluca Bogdan, Comunity leader IARMAROC: Prin ceea ce facem și toate activitățile pe care le desfășuram, vrem să educăm publicul și încercăm să reducem consumerismul. Ar trebui să cumpere de la creatorii locali fiindcă, chiar dacă produsele sunt mai scumpe, sunt mai calitative. Pe lângă faptul că susținem creatorii locali, luăm și produsele calitative care țin mai mult timp decât cele pe care le găsim în orice alte magazine.

În România, sunt aproximativ 32.000 de apicultori. La nivel european, România este pe locul 2 la producția de miere de albine și stupi. Pe locul 1 se află Spania, iar pe locul 3 Grecia.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE