Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Parlamentul European reglementează etichetarea mierii. 46% din mierea provenită din afara Uniunii Europene este contrafăcută

Parlamentul European ia măsuri pentru a împiedica vânzarea de miere falsificată. A adoptat regulamente clare pentru etichetarea mierii de albine și a altor produse alimentare. Și acordă subvenții pentru apicultorii din Uniunea Europeană, care au mai mult de 150 de stupi.  

Deși arată ca mierea, nu tot ceea ce cumpărăm din supermarket sub această denumire este miere. Creșterea cantității de miere falsificată a determinat Parlamentul European să voteze o așa-numită directivă a micului dejun, cu scopul de a asigura o etichetare clară. Aceasta impune introducerea procentului de miere ce provine din UE și din afara Uniunii.

Anne Sander, europarlamentar PPE: ”Astăzi se amestecă multe, mierea din țările europene fiind amestecată cu miere din afara UE, care este produsă în condiții proaste și este procesată.”

46% din mierea provenită din afara Uniunii Europene este contrafăcută

Apicultorii europeni au înfruntat vremea rea și au mers la sediul Parlamentului European de la Strasbourg pentru a cere măsuri stricte. În prezent, 46% din mierea provenită din afara Uniunii Europene este contrafăcută, potrivit unei anchete a Agenției Europene de Luptă Antifraudă.  China, Turcia și Marea Britanie sunt principalii exportatori de miere falsă către UE.

Yvan Hennion, apicultor, preşedintele grupului de lucru COPA-COGECA: ”Există oameni în lume care nu produc miere, o fac. Nu este același lucru. Iar eu spun că, dacă Europa nu stipulează acum în noua directivă procentele exacte, adică ceea ce cerem noi de la sindicatul COPA-COGECA, atunci într-o zi va fi o problemă de sănătate. Nu vor mai adăuga zahăr, va fi un alt produs. Acest lucru ar putea fi periculos pentru populație.”

Falsificarea mierii, de exemplu prin adăugarea de siropuri, reduce prețul acesteia și, potrivit apicultorilor, crește concurența. O situație care face mai grea supraviețuirea apicultorilor europeni, care văd că, odată cu schimbările climatice, este din tot mai dificil să obțină aceeași cantitate de miere. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE