Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Una din trei specii de albine dispar în Uniunea Europeană. Cu ce soluții vin experții

Albinele ar putea fi asigurate să zboare în siguranță în jurul Europei prin intermediul unor "linii de zbor", conform unui nou acord prezentat ieri.

Crearea unei rețele de coridoare ecologice este una dintre măsurile prevăzute în „New Deal pentru polenizatori” al Comisiei Europene.

În prezent, una din trei specii de albine, fluturi și păsări colibri este pe cale de dispariție în UE, așa că trebuie să inversăm urgent declinul acestora până în 2030.

Acest lucru este posibil prin abordarea principalilor adversari ai acestora: pesticidele, poluarea, speciile exotice invazive, schimbarea utilizării terenurilor și schimbările climatice.

„Lucrurile mici pot conduce la schimbări mari în lumea noastră. În cazul polenizatorilor, aceste insecte mici vor defini viitorul naturii și securitatea alimentară pe termen lung”, spune Virginijus Sinkevičius, comisarul UE pentru mediu, oceane și pescuit.

De ce sunt atât de importante albinele și alți polenizatori?

Știm cu toții că albinele sunt coloana vertebrală a ecosistemelor înfloritoare - dar iată o reamintire rapidă a motivului.

Fără dorința lor de a fertiliza florile, multe specii de plante s-ar diminua și în cele din urmă ar dispărea. Nu e vorba doar de albine și fluturi; viespile, gândacii, muștele și furnicile sunt, de asemenea, cheia acestui proces vital.

Aproximativ 80% din culturile și plantele cu flori sălbatice depind de polenizarea insectelor, Comisia descrie pierderea de polenizatori drept una dintre cele mai mari amenințări la adresa naturii UE, bunăstării umane și securității alimentare, deoarece compromite producția agricolă pe termen lung.

Ce urmează pentru New Deal pentru polenizatori?

Parlamentul European și Consiliul, reprezentând guvernele UE, trebuie acum să aprobe planul.

Membrii UE vor trebui apoi să identifice măsuri pentru a inversa declinul polenizatorilor până în 2030, care va fi o cerință legală conform Legii UE privind restaurarea naturii.

„Acest New Deal pentru polenizatorii din UE este un pas decisiv înainte nu numai pentru UE și poate inspira acțiuni similare în întreaga lume. Să facem să se întâmple înainte de a fi prea târziu”, spune Sinkevičius.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE