Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Guvernul SUA a aprobat utilizarea primului vaccin pentru albine, care s-ar putea dovedi fi o nouă armă împotriva bolilor care devastează în mod normal coloniile de albine, scrie The Guardian.

Departamentul Agriculturii din Statele Unite (USDA) a acordat o licență condiționată pentru un vaccin creat de Dalan Animal Health, o companie americană de biotehnologie, pentru a proteja albinele de loca americană, una din cele mai periculoase boli cu care se poate confrunta apicultorii.

„Vaccinul nostru reprezintă o descoperire în ceea ce privește protecția albinelor. Suntem pregătiți să schimbăm modul în care îngrijim insectele, având un impact asupra producției de alimente la scară globală", a declarat Annette Kleiser, director executiv al Dalan Animal Health, potrivit sursei citate.

Vaccinul care va fi pus inițial la dispoziția apicultorilor are ca scop reducerea locii târâtoare, o boală gravă cauzată de bacteria Paenibacillus larvae care poate afecta și ucide stupii. În prezent, nu există niciun remediu pentru această boală, care, în unele zone din Statele Unite, a fost găsită într-un sfert din stupi. Din acest motiv, apicultorii sunt nevoiți să incendieze toate coloniile infectate și să administreze antibiotice pentru a preveni răspândirea bolii.

"Este ceva pe care apicultorii îl pot recunoaște cu ușurință, deoarece reduce larvele la o pastă maronie care are un miros rânced", a declarat Keith Delaplane, entomolog la Universitatea din Georgia, care a încheiat un parteneriat cu Dalan pentru dezvoltarea vaccinului.

Cum funcționează primul vaccin pentru albine

Vaccinul funcționează prin introducerea unui compus din bacterie în jeleul regal pe care albinele lucrătoare îl dau reginei, pe care îl ingerează și asimilează parte din vaccin în ovare. Larvele de albine în curs de dezvoltare sunt apoi imunizate la locă atunci când eclozează. Studiile efectuate de compania Dalan relevă că acest lucru va reduce rata mortalității cauzate de această boală.

Loca a apărut în SUA, iar ulterior s-a răspândit în întreaga lume. Experții companiei Dalan a declarat că această descoperire ar putea fi folosită pentru a găsi vaccinuri pentru alte boli legate de albine, precum ar fi varianta europeană a acestei afecțiuni bacteriene.

Albinele au fost expuse la diferite boli care, de obicei, distrug un număr mare de colonii și necesită intervenții majore din partea apicultorilor pentru a menține numărul de insecte.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE