Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Misterul din fosta Bancă Săsească. Seiful nu a fost deschis de zeci de ani și nimeni nu mai știe ce conține

Fosta Bancă Săsească a Brașovului a devenit cel mai mare centru cultural al orașului. Acum adăpostește expoziții, spectacole și concerte, precum și un seif misterios, tezaurul fostei bănci, care nu a fost deschis de zeci de ani, pentru ca nicio cheie nu se potrivește.

Banca de cultură Apollonia

Bancă Națională Săsească a fost construită în 1906. Pe locul edificiului s-a aflat înainte locuința celebrei Apollonia Hirscher, cunoscută pentru faptul că afacerile ei se întindeau până în cele mai îndepărtate colțuri ale Austriei și Turciei, dar și pentru donațiile făcute orașului. În amintirea Apolloniei Hirscher, pe fațadă a fost pictată și o frescă. După 116 ani clădirea istorica a fost transformata în Banca de Cultură Apollonia, cel mai mare centru cultural actual al Brașovului.

„Banca de Cultură Apolonia este un spațiu deschis evenimentelor culturale. Avem expoziții, avem concerte, avem evenimente pentru cei mari, pentru cei mici,” a declarat  Allen Coliban, primarul Brașovului.

„Expoziția de fapt începe din afara clădirii. De aceea, la intrare am construit niște porți, care practic te transportă într-o altă dimensiune, dimensiunea aceasta culturală, a Băncii de cultură Apollonia, urmând să descoperim aici expozițiile care au loc: instalațiile de new media. Acum ne aflăm într-un spațiu cu o expoziție a lui Ștefan Popescu, o expoziție care vine din Tezaurul României,” a explicat Dragoș Dimitriu, directorul Filarmonicii Brașov.

Seiful trezește interesul vizitatorilor

De-a lungul timpului, imobilul a avut mai mulți proprietari. Întâi a funcționat Banca Națională Săsească, apoi, din 1929, Casa Generală de Economii. În 1948, imobilul a fost naționalizat și preluat de Societatea Națională de Electricitate, doi ani mai târziu a trecut în administrarea Ministerului de Finanțe, iar după 1990 a devenit sucursală a Bancorex. Din 2011, imobilul aparține primăriei Brașov. Pana acum, proprietarii au beneficiat de un seif care însă nu mai poate fi deschis.

Seiful fostei bănci săsești trezește interesul fiecărui vizitator. Acesta este încuiat cu un sistem format din patru chei, o roată și un cifru, care trebuie acționate simultan. Ușile au o grosime de aproximativ 20 de centimetri și sunt din fier masiv. Deși s-a încercat deschiderea acestui seif prin diferite metode, niciuna nu a fost cu succes.

„Și noi am fost foarte curioși și am luat legătura cu Banca Națională a României. Au venit niște reprezentanți cu o cheie misterioasă care nu se potrivea nicăieri la niciun seif și nicio ușă blindată din Brașov. Din păcate cheia nu s-a potrivit nici la acest seif și am aflat că are inclusiv mai multe sisteme de securitate, inclusiv un cifru, care trebuiau acționate simultan,” a declarat Anca Petrescu, reprezentant Banca de Cultură Apollonia .

Din decembrie, de când și-a deschis porțile, și până în prezent, Banca de Cultură Apollonia din Brașov a fost vizitată de mii de persoane. Participarea la toate evenimente desfășurate in incinta este gratuită.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE