Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Clădirile neîngrijite, supuse supraimpozitării. Primăria Brașov, suprataxată cu 200% pentru clădirea pe care o deține

Primăriile nu mai iartă de supraimpozitare clădirile neîngrijite. La sfârșitul lunii decembrie, consilierii locali din Brașov au votat o cotă de impozitare între 50 și 400%. Prima stradă unde se vor da sancțiuni pentru casele lăsate în paragină cuprinde 16 clădiri și 54 de proprietari. Printre aceștia se numără chiar Primăria Brașov.

Cum se stabilește procentul de majorare a impozitului?

Proprietarii imobilelor situate pe strada De Mijloc vor fi primii brașoveni sancționați pentru lăsarea clădirilor în paragină. Cuantumul suprataxării a fost stabilit în funcție de gradul de degradare a clădirii.

Pentru a se stabili procentul de majorare a impozitului, o comisie de control de deplasează în teren și întocmește o fișă tehnică a stării imobilului, iar apoi stabilește exact cu cât se majorează impozitul. Pe strada De Mijloc, la numărul trei, unul dintre cei cinci proprietari este chiar Primăria Brașov care va plăti o supraimpozitare de 200%.

Opt dintre imobile sunt supuse supraimpozitării cu 50%. Doamna Emilia este una dintre proprietarii unui imobil de pe Strada De Mijloc, însă nu știe deocamdată cât va plăti impozitul și dacă acesta va fi suprataxat.

„Eu nu-l văd bine, dar probabil că cei care nu au îngrijit casele sunt și oameni mai în vârstă și probabil că nu au posibilitate. Credeți că ar trebui să fie mai îngrijite locuințele? În mod sigur, dar trebuie puțin să ajute și statul, dar trebuie să vadă care e situația omului și atunci să ia hotărârea, în funcție de posibilitățile lui,” a declarat Emilia Juhasz – proprietara unui imobil.

Părerile sunt împărțite

Trecătorii se arată deranjați de aspectul degradat al clădirilor și consideră că supraimpozitarea este o măsură bună.

„Păi dacă sunt degradate și neîngrijite, procentul mi se pare un pic mare, dar ar trebui luate niște măsuri împotriva acestor oameni care nu fac nimic pentru îngrijirea lor, nu știu,” a spus un bărbat.

„Conform Legii s-au făcut Hotărâri de Consiliu individuale și urmează să primească în următoarea lună decizii de impunere cu sumele majorate. Depinde de la imobil la imobil, cât este de degradat. Poate să ajungă și la 500%. Poate să fie 50%, 100%, 200%, diferă de la imobil la imobil,” a declarat Marian Voinescu – director Direcția Fiscală Brașov.

Primăria Brașov a mai aplicat măsura supraimpozitării clădirilor lăsate în paragină în 2019. Și proprietarii de imobile aflate într-o stare bună vor plăti impozite majorate cu 5,1%, din cauza inflației. Taxele și impozitele se pot plăti din 9 ianuarie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE