Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Impozitarea progresivă este discutată în coaliția de guvernare. Partea social democrată a coaliției vrea introducerea măsurilor cât mai repede posibil, adică, dacă venitul este mai mare, atunci și impozitul va fi mai mare. Liberalii, însă, se opun, în acest moment, unui astfel de proiect. Măsura a mai fost aplicată în țara noastră până în 2005.

Partidul Social Democrat este singurul din coaliție care-și dorește, până la acest moment, introducerea impozitării progresive, de anul viitor. PNL și UDMR se opun unei astfel de măsuri. Ele ar putea ajunge la un consens într-o viitoare ședință de coaliție.

Nici cota unică, nici impozitul progresiv nu mai sunt măsuri fiscale moderne aplicate de alte state europene, consideră profesorul de economie Adrian Mitroi: „Cea mai bună soluție de compromis între cele doua este să mărim cota unica, cotă care este, oricum, foarte mică. Această optimizare fiscală nu mai este la modă, mai ales că ai această cotă de 15% insinuată de OECD. Nu mai este loc de optimizări fiscale. Dar în context românesc, oricum avem o cota unică prea mică.”, transmite profesorul Mitroi.

Ce este impozitarea progresivă

În funcție de venitul pe care îl are fiecare persoană, ar trebui să existe și o impozitare pentru aceste sume primite. În cadrul coaliției au fost făcute câteva posibile calcule.

Cei care au venituri de până în 2.000 de lei ar urma să nu fie impozitați. Aici se încadrează și pensionarii cu venituri de sub 2.000 de lei.

Salariile care cuprind sumele de 2.000-4.000 de lei ar urma să fie impozitate cu 10%.

Veniturile între 4.000-6.000 de lei ar putea fi impozitate cu 20%.

În România sunt peste 1.360.000 de persoane cu un venit de 2.000 de lei, 1.018.970 de persoane cu venituri între 2.000-4.000 de lei și 800.000 de persoane cu venituri peste patru mii de lei.

Societățile comerciale sunt impozitate în prezent în funcție de profit cu 16% și pe venit cu 1%.

Printre țările care încă mai au cotă unică de impozitare se numără: România, Ungaria, Bulgaria, Belarus, Madagascar, Kyrgyzstan, Tadjikistan.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE