Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Marius Budăi, ministrul Muncii: Noi, în România, nu mai avem impozitare unică

Marius Budăi, Ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, a afirmat, marţi, că în România nu mai există o cotă unică de impozitare. El a dat drept exemplu scutirile acordate celor cu venituri mici sau cele două tipuri de impozitare pentru societăţile comerciale.

"Noi în România nu mai avem impozitare unică. (...) Avem pensionari care până la 2.000 de lei nu plătesc absolut niciun leu impozit şi se plăteşte doar pentru suma de peste 2.000 de lei. Avem în economie (...) societăţi comerciale care plătesc 1% impozit pe venit, alţii care plătesc 16% impozit pe profit şi exemplele pot continua", a declarat Budăi la Ploieşti, în cadrul unei conferinţe de presă, la sediul PSD, notează Agerpres.

El a mai adăugat că liderul social-democrat, Marcel Ciolacu, s-a referit în special la deducerile care ar putea fi acordate celor cu venituri mici, atunci când a adus în discuţie problema impozitării progresive.

"Când a vorbit Marcel Ciolacu de impozitare progresivă, nu s-a gândit la a introduce, în primă fază (...), cote mai mari de impozitare, ci, din cauza problemelor apărute cu preţurile (...), să acordăm anumite deduceri pentru cei cu salarii mai mici. Asta a fost baza discuţiei, nu neapărat pentru a introduce categorii de impozite mai mari. Va solicita preşedintele partidului o discuţie în coaliţie, ce va ieşi din coaliţie, vom comunica", a precizat ministrul social-democrat.

Renunțarea la cota unică, mărul discordiei

Președintele PSD Marcel Ciolacu susține introducerea impozitului progresiv. Luni, 16 mai, într-o declarație la sediul PSD București, Ciolacu a spus că: “Ne mințim în continuare cu această cotă unică, care nu mai este unică”.

Ciolacu a mai precizat că există o serie de măsuri fiscale, ce trebuie înaintate până pe 1 iunie, deoarece Codul Fiscal trbeuie modificat cu jumătate de an înainte ca viitorul buget de stat să fie construit.

În ceea ce privește introducerea impozitului progresiv, Ciolacu a declarat că România trebuie să intre în logica statelor dezvoltate ori rămânem în starea actuală, în care “încercăm să ne mințim în continuare cu această cotă unică, care nu mai este unică”.

Totodată, astăzi, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu și premierul Nicolae Ciucă s-au întâlnit la sediul Guvernului. Pe agenda celor doi, s-au regăsit discuții despre PNRR, renunțarea la cota unică și compensări la produsele agricole.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE