Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce cred primarii din România despre intenția Guvernului de a crește cu până la 50% impozitul pe proprietăți

Impozitul pe locuințe ar putea crește, de anul viitor, chiar și cu 50%. Intenția de majorare a fost confirmată de premierul Nicolae Ciucă. Potrivit acestuia, decizia de majorare a acestor taxe locale a fost deja luată în coaliție în urma unor discuții cu primarii. Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, insistă că românii cu venituri mici nu vor fi afectați de impactul acestei creșteri, însă primarii sunt de altă părere.

Inflația, salariile mici, criza energetică și, în genere, scăderea puterii de cumpărare a românilor sunt câteva dintre argumentele aduse de primari în defavoarea propunerii Executivului. Unii dintre edili nu văd a fi benefică majorarea dărilor pentru proprietăți la nivel local, în contextul actual.

Cum văd edilii propunerea Executivului

Asociația orașelor din România

"La discuțiile cu premierul, am cerut prorogarea termenului pentru aplicarea noilor modificări ale Codului Fiscal. Și noi suntem de acord cu acest lucru. Taxele și impozitele locale să fie calculate pe vechea legislație momentan, pentru că nu suntem pregătiți, și bazele noastre de date nu pot fi rearanjate, încât să putem face diferențieri pentru fiecare locuință. Salutăm decizia de prorogare a termenului", spune Adrian Teban, președintele Asociației Orașelor din România și totodată primar al orașului Cugir.

Președintele Asociației Orașelor din România spune că va fi greu de suportat pentru populație o mărire a taxelor și impozitelor, dar, în virtutea marjei de negociere, fiecare municipalitate sau consiliu local va putea să decidă.

"Cred că din cauza crizei energetice, dar și a pandemiei, este greu de suportat pentru populație o mărire a taxelor și impozitelor locale. Dar asta va ține și de fiecare consiliu local în parte, cum va aborda situația. Dacă va crește valoarea impozabilă, vor crește și impozitele locale, dar fiecare consiliu local are o marjă de negociere și vor putea aranja în fiecare oraș și localitate aceste taxe și impozite locale", a mai precizat acesta.

În ceea ce privește procentul înaintat, de aproape 50%, cu care ar putea crește impozitul, Adrian Teban spune că este un amendament recent, al cărui impact nu a putut fi cuantificat de Asociație. "Va trebui să facem o analiză cu privire la impact. Din ce am discutat cu colegii primari, o creștere a impozitelor la nivelul inflației ar fi normală, însă acest lucru depinde de fiecare consiliu local", a completat edilul.

Timișoara

"Este bine că Guvernul a retras ordonanța votată în iulie, potrivit căreia impozitele pe proprietate ar fi crescut de 4-5 ori pentru zonele rezidențiale și ne-ar fi impus un nou mecanism pentru care am fi avut nevoie de enorm de multe date și ar fi fost imposibil de pus în practică până în ianuarie. Salut decizia Guvernului de a rectifica greșeala (...) În general nu cred că este neapărat momentul pentru creșterea impozitelor, pentru că oricum deja oamenii au o povară mare cu facturi, cu inflația. Pentru Timișoara, analizăm proiectul de lege și facem niște calcule să vedem ce ar însemna pentru timișoreni și bugetul local", spune Dominic Fritz, edilul Timișoarei.

Deși pentru cetățeni nu este o perioadă bună pentru augmentarea taxelor și a impozitelor, banii strânși la bugetul local ajută primăriile să facă față cheltuielilor și să asigure investiții. Cu toate acestea, Dominic Fritz spune că nu e momentul pentru o creștere mare a impozitelor.

"La nivel de principiu, este bine să avem predictibilitate în sistemul de taxe și impozite și nu este în regulă să schimbăm în octombrie, după ce perioada în care puteam hotărî la nivel local cuantumul taxelor și a impozitelor a luat sfârșit. Cred că sistemul din România este bun, în care avem impozite pe venit, care ajung la bugetul de stat și se întorc într-o oarecare măsură la bugetul local, prin alocări, și, în al doilea rând, avem și surse locale, de impozite și taxe, unde avem libertate mai mare să adaptăm nivelul taxelor și impozitelor la nivel local

Prin acest proiect de lege se vor majora nu neapărat impozitele, ci baza impozabilă, respectiv valoarea caselor și proprietăților și, prin urmare, cresc și impozitele. Noi analizăm și facem calcule și vedem ce soluții găsim. Suntem într-o perioadă cu inflație, cu costuri de energie mărite. Este o povară și pentru bugetele locale, dar și pentru cetățeni. De aceea nu cred că e momentul pentru o creștere mare a impozitelor", a mai completat primarul Timișoarei.

Cugir

Pentru localitatea pe care o conduce, edilul Adrian Teban spune că nivelul impozitelor nu s-a aflat vreodată la extreme.

"Nu am mers niciodată nici la valoare minimă, nici la cea maximă. Am încercat să explicăm cetățenilor că din taxe și impozite trebuie să cofinanțăm proiectele pe care le avem. Este important de văzut unde se duc acești bani din creșterea taxelor și impozitelor locale. Dacă acești bani se duc în salarii, nu este în regulă. Trebuie să vedem că acestea generează dezvoltare în fiecare localitate", arată primarul orașului Cugir, Adrian Teban.

Constanța

"Din perspectiva bugetului primăriei, lucrul ăsta este bun, pentru că avem mai mulți bani, dar trebuie să ne uităm și la gradul de suportabilitate. Suntem totuși într-o perioadă de criză, cu inflație de două cifre, când creșterea salariilor nu a urmărit rata inflației. Puterea de cumpărare a scăzut. Ne așteaptă o iarnă grea, nu știm ce se va întâmpla cu prețul energiei. Lucrurile sunt impredictibile și asta ar fi o povară în plus pe cetățean", a declarat Vergil Chițac, despre eventuala creștere a impozitelor pe proprietate.

Suma care ar putea intra în conturile primăriei de la malul mării odată cu majorarea impozitelor ar fi de 90 de milioane de lei, însă impactul asupra populației ar fi semnificativ, mai ales că oamenii obișnuiesc să plătească dările la începutul anului, iarna, o perioadă care coincide și cu achitarea unor facturi mai mari la căldură.

"La bugetul Constanței, impozitele și taxele prevăzute pentru anul acesta sunt de 176 de milioane. O majorare cu 50% ar însemna aproape 90 de milioane care nu prisosesc. Grevează bugetul populației. La începutul anului, oamenii, în general, merg conștiincios să plătească impozitele și tot la începutul anului suntem în iarnă și trebuie să-și plătească căldura. Va fi o problemă", mai spune edilul Constanței.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE