Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Impozite mai mari pentru locuințe - unul dintre posibilele efecte ale modificării Codului Fiscal

Modificarea Codului Fiscal dezbătută în Coaliție ar putea aduce impozite mai mari pe locuințe de anul viitor. Partenerii de guvernare discută despre impozitarea proprietăților în funcție de valoarea din grila notarială, pentru a aduce mai mulți bani la bugetele primăriilor. Un lucru este cert: România este o țară de proprietari și vom fi cu toții afectați de majorări dacă se va ajunge la această decizie.

Care este formula de impozitare discutată în Coaliție

Formula de impozitare discutată în Coaliție este simplă: o cotă de impozitare cuprinsă între 0,1% și 0,2% aplicată la valoarea locuinței din grila notarială, potrivit scenariului de lucru. O propunere care ar modifica substanțial impozitele plătite de români.

De exemplu, pentru un apartament de trei camere din Sectorul 1 al Capitalei, construit înainte de 2011, impozitul ar putea crește de la 200 de lei la 783 de lei, adică de aproape trei ori. Rezultă, așadar, un plus de 583 de lei. Calculul a ținut cont de valoarea oficială din grila notarială, care s-a înmulțit cu maximul din propunere, adică 0,2%.

Să vedem cum arată cifrele în cazul unei garsoniere din Sectorul 3, construită înainte de 1989. Acum, un proprietar plătește un impozit de 123 de lei, iar de anul viitor, suma ar putea ajunge la 264 de lei. Vorbim de o dublare, deci o diferență de 141 de lei. Raționamentul a fost același ca în primul exemplu.

România este o țară de proprietari

Dacă partenerii de guvernare vor lua o asemenea decizie, vor fi afectați toți cei care dețin o locuință. Să nu uitam că România este o țară de proprietari: 96 la sută dintre români trăiesc în locuințe proprietate personală. Este, de altfel, cel mai mare procent din Uniunea Europeană, unde media este de aproape 70%.

În alte țări europene se plătesc impozite mult mai mari. Spaniolii achită, de exemplu, între 0,4% și 1,1% din valoarea cadastrală. Danezii plătesc două taxe pe proprietate: către stat și către municipalitate, ambele consistente, chiar de peste 3%, iar în Belgia, impozitul variază între 1,5 și 2,5%.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE