Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

PSD vrea taxă de solidaritate. PNL se opune

PSD și PNL au viziuni diferite în ceea ce privește introducerea unei taxe de solidaritate. O astfel de taxă este dorită de social-democrați, dar respinsă categoric de liberali. Liderii coaliției s-au întâlnit astăzi la Palatul Victoria ca să discute despre modificările la Codul Fiscal.

La ședința liderilor coaliției de la Palatul Victoria a participat și ministrul finanțelor, Adrian Câciu, care a prezentat modificările propuse posibile pentru codul fiscal.

Unul dintre subiectele aflate în dispută este taxa de solidaritate. Social-democrații vor introducerea unei astfel de taxe. Forma acesteia încă nu este clară.

La finalul anului trecut, atunci când au intrat la guvernare alături de liberali, se vorbea despre o taxă de solidaritate care să fie impusă companiilor. Acum, social-democrații vorbesc despre o taxă de solidaritate ca în Germania, ceea ce înseamnă că ar putea fi impusă inclusiv persoanelor fizice.

Mai multe posibile modificări la Codul Fiscal

S-au vehiculat mai multe modificări posibile la Codul Fiscal, inclusiv taxe mai mari pentru bugetarii care au salarii sau venituri foarte mari și pentru cei care obțin venituri din pensii speciale.

De asemenea, se discută despre majorarea accizei la tutun, despre majorarea TVA-ului la produsele care conțin zahăr și despre schimbarea filosofiei de impozitare a proprietăților. Acestea ar urma  să fie taxate în funcție de valoarea lor de piață.

Președintele PSD Marcel Ciolacu a spus că se va agrea, la nivelul coaliției, ca Guvernul României să vină cu o ordonanță de urgență prin care să fie amânată creșterea salariilor în cazul demnitarilor. Acestea au fost majorate zilele trecute, odată cu salariile tuturor bugetarilor.

Liderul PSD spunea că s-a făcut acest lucru pentru ca legea să nu fie constituțională. În momentul în care actul normativ va intra în vigoare, guvernul va veni cu o ordonanță, astfel încât, în cazul demnitarilor, această majorare să nu se aplice.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE