Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Taxa de solidaritate, pe masa discuțiilor despre modificările Codului Fiscal. Liderii coaliției se întâlnesc astăzi

Publicat de: Euronews

Liderii coaliției se întâlnesc astăzi în ședință pentru a discuta despre modificările pe care intenționează să le aducă la Codul Fiscal. PSD și PNL au viziuni diferite, mai ales în ceea ce privește introducerea unei taxe de solidaritate, dorită de social-democrați. Modificările trebuie adoptate până la finalul acestei luni pentru a putea intra în vigoare de la începutul anului viitor.

Taxa de solidaritate

Una dintre cele mai importante modificări pe care PSD ar dori să o introducă în Codul Fiscal este o așa-numită taxă de solidaritate, liderul social-democrat, Marcel Ciolacu, a spus că noua taxă ar trebui să fie ca în Germania, fără a da însă mai multe detalii.

Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților: „Îmi menţin părerea, cel puţin la taxa de solidaritate, că ar fi oportună. Nu ştiu dacă vom decide în coaliţie să o introducem. Nu am inventat-o eu, Marcel Ciolacu, sau echipele PSD, dimpotrivă. Noi am încercat să vedem cum o putem uniformiza legislativ. Ea există în Germania. Am crezut că domnul preşedinte e mai apropiat de sistemul german şi ar accepta mai uşor, dar există şi alte soluţii.”

În Germania, taxa de solidaritate este în valoare de 5,5% din impozitul pe venit

În Germania, taxa de solidaritate este în valoare de 5,5% din impozitul pe venit și este plătită de toate persoanele care realizează venituri peste un anumit prag.

Social-democrații au mai vorbit despre introducerea unei taxe de solidaritate la finalul anului trecut, imediat după intrarea la guvernare alături de PNL. Varianta vehiculată atunci era ca această taxă să fie de 1% din cifra de afaceri a companiilor care realizează venituri de peste 100 de milioane de euro.

Președintele Klaus Iohannis și-a reiterat opoziția față de introducerea unei astfel de taxe.

Klaus Iohannis, președintele României: „Această chestiune cu taxa de solidaritate s-a mai discutat şi mi-am exprimat opinia. Personal, nu consider că ar fi optimă sau de dorit sau că ar aduce rezultate.”

Schimbarea modalității de impozitare a proprietăților, în funcție de valoarea acestora

O altă modificare pe care PSD a anunțat că ar viza-o pentru Codul Fiscal ar fi schimbarea modalității de impozitare a proprietăților, în funcție de valoarea acestora.

La ședința coaliției este așteptat și ministrul Finanțelor, Adrian Câciu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE