Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Codul Fiscal ar putea fi modificat. Cum vor arăta taxele și impozitele noastre începând cu 2023

Publicat de: Euronews

Începe o săptămână încărcată pe plan politic. Este așteptată o ședință a coaliției cu o agendă extrem de importantă: ce modificări vor fi aduse Codului Fiscal, cu alte cuvinte, cum vor arăta taxele și impozitele noastre începând de anul viitor. Un al doilea subiect cu miză: legile siguranței naționale, a căror modificare a stârnit deja proteste și îngrijorări în spațiul public.

O ședință a coaliției va avea loc, cel mai probabil, în a doua parte a acestei săptămâni. Liderii partidelor aflate la guvernare vor discuta pentru prima dată, în mod formal, două subiecte cu miză, care se află deja pe agenda publică de ceva vreme.

Ce modificări ar putea fi aduse Codului Fiscal

Vorbim, în primul rând, despre modificările ce urmează a fi aduse Codului Fiscal. Dacă renunțarea la cota unică și introducerea impozitării progresive, cel mai probabil, nu se va întâmpla în viitorul apropiat, vorbim în schimb despre noi taxe și impozite. Social-democrații au readus în atenție introducerea taxei de solidaritate care ar putea fi impusă tuturor românilor cu venituri peste un anumit prag. De asemenea, se discută și despre schimbarea impozitării proprietăților în funcție de valoarea lor. Noile prevederi ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2023.

Modificarea legilor din domeniul siguranței naționale

O altă discuție cu miză uriașă va viza modificarea legilor din domeniul siguranței naționale. Serviciile Secrete ar primi puteri sporite, iar ofițerii de informații ar dobândi o serie de imunități în fața anchetelor penale. Inițiativele au fost dur criticate de societatea civilă, care avertizează asupra militarizării statului și a pericolului privind posibilele derapaje de la principiile democratice.

De asemenea, ministrul Muncii a anunțat că săptămâna care vine va propune amendarea Codului Muncii, astfel încât angajatorii să fie obligați să ofere mai multe informații despre raporturile de muncă și să scadă perioada de probă a angajaților. De asemenea, concediul paternal ar urma să fie prelungit de la cinci la 10 zile. Dacă fac și un curs de puericultură, proaspeții tătici vor putea sta acasă o lună de zile.

Summit-ul B9

Nu în ultimul rând, la finalul săptămânii va avea loc, la Palatul Cotroceni, Summit-ul B9 al șefilor de state și de guverne din țările de pe Flancul estic al NATO. Reuniunea la nivel înalt are loc în contextul războiului din Ucraina și cu mai puțin de trei săptămâni înaintea Summit-ului NATO de la Madrid.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE