Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ajutoare de stat pentru apicultori, acordate de Guvern. Peste 12 milioane de euro pot fi accesate

Guvernul a decis, miercuri, să aloce ajutoare de stat pentru apicultori, în valoare de 60 de milioane de lei. Primele plăți efectuate celor care accesează această formă de ajutor se vor face la sfârșitul lunii iunie.

”A fost aprobată o ordonanță de urgență prin care se instituie o schemă de ajutor de stat în valoare de 60 de milioane de lei de care vor beneficia apicultorii.

Este vorba despre un cuantum de 25 de lei per familie de albine, prin acest ajutor de stat, fiind prin ordonanță de urgență va fi publicat în Monitorul Oficial.

În 30 de zile lucrătoare de la data intrării în vigoare, apicultorii și asociațiile de apicultori vor avea răgaz pentru a depune aceste cereri, iar plățile se vor face la data de 30 iunie 2024”, a anunțat Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

În România sunt peste 35.000 de apicultori cu peste două milioane de albine.

La sfârșitul anului 2023, Parlamentul European a luat măsuri pentru a împiedica vânzarea de miere falsificată. A adoptat regulamente clare pentru etichetarea mierii de albine și a altor produse alimentare. Legislativul european a decis să acorde subvenții pentru apicultorii din UE, care au mai mult de 150 de stupi. Deși arată ca mierea, nu tot ceea ce cumpărăm din supermarket sub această denumire este miere. Creșterea cantității de miere falsificată a determinat Parlamentul European să voteze o așa-numită directivă a micului dejun, cu scopul de a asigura o etichetare clară. Aceasta impune introducerea procentului de miere ce provine din UE și din afara Uniunii.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE