Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Premieră în România. Operații pe inimi imprimate 3D, simulate de medici. Mii de copii cu malformații cardiace au fost salvați

Tinerii doctori care și-au ales specialitatea de chirurgie cardiovasculară pediatrică au posibilitatea de a participa la cursuri, unde pot simula operațiile pe cord deschis. Acest lucru se face cu ajutorul unor inimi printate tridimensional, care imită anumite malformații cardiace. Dezvoltarea specialistilor este importantă pentru că, anual, în România, se nasc peste 1.000 de copii cu anomalii cardiace. Cei mai mulți trebuie operați de urgență, fie în țara noastră, fie sunt trimiși în străinătate.

În ultimii 10 ani, România a dezvoltat foarte mult intervențiile cardiovasculare pediatrice, iar acum 80% dintre copiii cu malformații cardiace sunt operați în țara noastră, conform Ministerului Sănătății. Se dorește să ajungem să operăm în fiecare an toți cei peste 2.000 de copii care au nevoie de astfel de intervenții, fără să nu mai fim nevoiți să ii trimitem în afară. Însă, la ora actuală există maxim 10 astfel de medici, iar în pregătirea lor trebuie să se investească timp.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: ”Este vorba despre o demonstrație, o simulare a operațiilor de chirurgie cardiovasculară pediatrică realizate pe machete, care sunt făcute inclusiv cu diverse malformații congenitale care apar la copii și care permit training-ul tinerilor specialiști din București, dar și din țară. Această activitate se va repeta și noi o vom încuraja.”

Dr. Tammam Youssef, medic chirurg cardiovascular: ”Mai trebuie de la cinci până în 10 ani ca să devină România o școală de cadiochirurgie pediatrică, deci să învețe pe alții și să opereze pe alți copii din țările care au nevoie”.

Medicii rezidenți, instruiți de specialiști din Italia

Trainingul de simulare pentru chirurgia cardiovasculară pediatrică ajută la dezvoltarea mult mai rapidă a specialiștilor. Medicii primesc inimi printate tridimensional pe care pot exersa toate tipurile de operații cardiovasculare. Astfel, vor fi pregătiți când vor intra în intervențiile reale.

Dr. Alessandro Frigiola, directorul secției de Chirurgie Cardiacă Pediatrică al Clinicii San Donato din Milano: ”Sunt tineri chirurgi. Ei au nevoie să opereze, au nevoie să învețe aspectele tehnice. În zilele noastre acest lucru este foarte dificil.

Trainingul de simulare cu modele 3D ale patologiilor cardiace este o oportunitate fantastică pe care o oferim tinerilor medici. Astfel, le scurtăm perioada de calificare profesională”.

Medicii sunt dornici de a exersa și foarte încântați de această oportunitate.

Sabina Safta, medic rezident anul 4, chirurgie cardiovasculară: ”Condițiile sunt apropiate. Bypassăm zona unde este o stenoză. Ce înseamnă o stenoză? Înseamnă că vasul de sânge al inimii este o îngustare și sângele nu mai poate să circule în toate teritoriile inimii”.

Valeria Stati, medic rezident anul 3, chirurgie cardiovasculară: ”Este extrem de important dat fiind că avem nevoie să exersăm pe structuri cât mai apropiate cardiace, structuri pe care nu le găsim. Un cord identic cu cordul uman nu găsim. Putem să ne mai antrenăm pe inimi de purcel, dar totuși sunt diferențe”.

Unde pot fi operați copiii cu malformații cardiace

Copiii cu malformații cardiace sunt operați în 5 orașe din țară: în București, Timișoara, Târgu Mureș, Iași și Cluj. Acest lucru a fost posibil datorită instruirii pe care medicii Tammam Youssef și Alessandro Frigiola au făcut-o echipelor de specialiști din România timp de 10 ani. Trainingul de simulare pentru chirurgia cardiovasculară pediatrică este un parteneriat între Ministerul Sănătății, Facultățile de Medicină și Universitatea San Raffaele și grupul San Donato din Italia.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE