Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Platforma X, acuzată că a concediat ilegal o angajată care a criticat obligația de a reveni fizic la birou a lui Elon Musk

National Labor Relations Board a susținut, într-o plângere depusă vineri, că X a încălcat legislația muncii atunci când a concediat o angajată care a criticat compania, potrivit unui raport al CNBC.

Elon Musk a cumpărat compania, pe atunci cunoscută sub numele de Twitter, în octombrie 2022 și a amenințat că va concedia angajații care nu se vor întoarce la munca de birou. După ce Yao Yue i-a încurajat pe ceilalți angajați în Slack-ul companiei (n.r. o platformă de mesagerie) să lase compania să îi concedieze în loc să demisioneze, ea a fost concediată pentru că a încălcat o politică nespecificată a companiei.

Angajații, obligați să se întoarcă la birou

CNBC scrie că, în plângere, NLRB acuză X că i-a împiedicat pe lucrătorii din cadrul companiei să își exercite drepturile legale de muncă. Musk a trimis e-mailuri angajaților Twitter în care a detaliat așteptările sale, mergând până la a spune că "orice manager care susține în mod fals că cineva care îi raportează face o treabă excelentă sau că un anumit rol este esențial, indiferent dacă este la distanță sau nu, va fi dat afară din companie".

"Dacă poți ajunge fizic la un birou și nu te prezinți, demisia este acceptată", a spus Musk, potrivit NLRB. Acest lucru i-a determinat pe mai mulți lucrători să își exprime "îngrijorarea și indignarea" față de directiva de a se întoarce imediat la birou, potrivit documentului original de acuzație juridică care a fost depus în martie.

Yue susține că firma a concediat-o "ca represalii pentru încercarea ei de a-și organiza colegii să nu demisioneze, astfel încât aceștia să aibă o bază legală mai bună" pe care să poată contesta ulterior compania.

"După 12 ani extraordinari și 3 săptămâni de haos, sunt oficial concediat de Twitter", a declarat Yue într-un tweet pe 15 noiembrie. "Nu mă așteptam să fi stat atât de mult și nu mă așteptam să fiu atât de ușurat că am plecat".

În luna noiembrie 2022 Elon Musk a concediat aproximativ jumătate din cei 7.500 de angajați ai Twitter. Musk și-a apărat decizia spunând că ”nu are de ales”. Ulterior, mai mulți directori ai companiei au demisionat, invocând temeri legate de stilul de conducere al noului proprietar.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE