Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ozempic, medicamentul pentru diabet, folosit și pentru slăbit se găsește pe Internet. Efectele adverse în cazul persoanelor sănătoase

Medicamentul Ozempic care este folosit în tratarea diabetului de tip 2 și care în România este eliberat doar pe bază de rețetă și la indicația medicului, se poate cumpăra de pe siteuri, la liber.

Ozempic a devenit repede folosit și pentru slăbire. Însă, pentru persoanele care nu au diabet acesta poate fi nociv. Recent, Agenția pentru Alimente și Medicamente din Statele Unite a primit mai multe plângeri de la pacienți din cauza efectelor adverse.

În New Jersey, compania farmaceutică Novo Nordisk ce produce Ozempic a fost dată în judecată pentru că, pe prospect nu erau scrise mai multe efecte adverse, printre care: paralizie a stomacului, gastropareză și obstrucție gastro-intestinală.

Criză de medicamente pentru tratarea diabetului în Germania

Pe de altă parte, Ministerul Sănătății din Germania a declarat că nu se exportă în afara țării cantități mari de Ozempic, pentru că este criză de medicamente pentru tratarea diabetului. Reacția vine după ce, în noiembrie, șeful autorității germane de reglementare a medicamentelor a sugerat interzicerea exporturilor pe motiv că Ozempic este folosit și la slăbit, nu doar în tratarea diabetului.

În plus, și autorităţile sanitare austriece au atras atenția asupra numărului tot mai mare de urgenţe medicale survenite în urma utilizării unei versiuni contrafăcute a medicamentului pentru diabet Ozempic.

Ozempic poate avea și efecte adverse grave. Medic: ”Aceste medicamente nu trebuie luate după ureche”

În direct la Euronews România, dr. Amalia Arhire, medic endocrinolog și nutriționist, a explicat cum Ozempic, un medicament folosit inițial pentru tratarea diabetului, a fost aprobat pentru obezitate.

”Ce fac ele de fapt: scad simptomele obezității, adică foamea, pofta sau dependența de mâncare în principiu la persoanele care au un exces foarte mare de grăsime.

Problema este că apar efecte adverse și la persoanele cu diabet și la persoanele fără diabet legat de greață, constipație, senzație de prea plin sau există niște efecte negative mai severe ca riscul de pancreatită.

De asta, aceste medicamente nu trebuie luate după ureche și e nevoie ca oamenii care le încearcă să înțeleagă că ele nu slăbesc propriu zis, ele doar te ajută să ai o alimentație mai sănătoasă, ca apoi să poți să slăbești cu mișcare și cu o restricție calorică”, a precizat dr. Arhire.

Medicul a explicat că medicamente pentru diabet, precum Ozempic, pot fi folosite pe termen lung deoarece ”sunt studiate de peste 15 ani cu rezultate pozitive”.

”Acum sunt studii noi care arată un efect foarte bun, de exemplu, pe ficatul gras, pe partea de dependență de alcool, dependență de mâncare.

Doar că există niște indicații, niște cazuri în care aceste medicamente merg foarte bine și cazuri în care aceste medicamente nu merg deloc și chiar sunt contraindicate și atunci e nevoie să vorbim cu un medic despre asta”, a afirmat medicul.

Persoanele care slăbesc brusc ar putea avea probleme severe. ”Kilogramele revin pentru că medicamentul nu slăbește”

”Ceea ce se întâmplă cu persoanele care au greutate normală dacă mănâncă puțin și nu mănâncă echilibrat, cu proteină îndeajunsă, pot să piardă destul de multă masă musculară și atunci e posibil să se malnutrească, adică să mănânce prost, de proastă calitate și să piardă mai mult mușchi, chiar și os și atunci să aibă probleme severe”, a menționat medicul.

De asemenea, dr. Amalia Arhire a avertizat că persoanele care au folosit Ozempic riscă să se îngrașe după întreruperea tratamentului.

Kilogramele revin pentru că medicamentul nu slăbește .Doar tratează foamea, pofta și dependența de mâncare în doze mari. În momentul în care am oprit medicația, dar nu am schimbat stilul de viață sau nu ni s-au schimbat hormonii proprii, flora intestinală, vom mânca mai mult. Reapare foamea și pofta și te îngrași mai repede decât slăbești. E cumva efectul yoyo care (...) e modalitatea corpului de a se îngrășa după ce a slăbit brusc”, a afirmat medicul endocrinolog.

De asemenea, Amalia Arhire a evidențiat că în Uniunea Europeană, medicamente ca Ozempic au fost aprobate pentru obezitate, însă nu în concentrația necesară pentru a ajuta la slăbit.

”De asta Ozempic nu se indică decât în diabet, pentru că în dozele de diabet el nu face foarte mult pe foame și pe poftă.

Am avut pacienți și o parte din ei nu au mers deloc bine cu acest tratament, pentru că nu au știut că dozele mici de diabet nu îi ajută neapărat să slăbească. Nevăzând rezultate, l-au oprit sau au crescut singuri dozele pentru că nu avut răbdare și atunci au avut efecte gastrointestinale destul de importante. S-au speriat și l-au oprit”, a spus ea.

Medicul a evidențiat că aceste medicamente doar ușurează slăbitul, însă ”nu sunt o soluție dacă nu ne schimbăm stilul de viață”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE