Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

EXCLUSIV. Reacția Tiktok după ce Ozempic, un medicament pentru diabet, a devenit un trend pentru slăbit. ”A fost popularizat de celebrități. E nevoie de o prescripție din partea medicului”

Publicat de: Răzvan Mihalașcu

Folosirea Ozempic în curele de slăbire a fost popularizată ”celebrități din întreaga lume”, însă acest medicament destinat bolnavilor de diabet poate fi obținut doar în baza unei prescripții medicale, au transmis oficialii Tiktok, la solicitarea Euronews România. De asemenea, reprezentanții aplicației au subliniat că interzic ”informațiile greșite care ar putea afecta sănătatea oamenilor”.

Euronews România a solicitat un punct de vedere companiei care administrează Tiktok în contextul în care utilizatorii aplicației au cauzat o penurie globală de Ozempic, medicament pentru diabet, care s-a popularizat drept un „truc minune” pentru a pierde în greutate. Reprezentanții Tiktok au precizat că iau măsuri pentru a interzice ”dezinformarea care poate avea consecințe negative asupra sănătății”.

”Regulile Comunității TikTok interzic ferm dezinformarea care poate dăuna utilizatorilor noștri sau publicului larg. Încurajăm membrii comunității să trateze cu respect conversațiile care sunt importante pentru ei și eliminăm informațiile greșite care ar putea afecta sănătatea oamenilor sau siguranța publică în general.

De asemenea, interzicem dezinformarea care poate avea consecințe negative asupra sănătății, precum publicarea de informații înșelătoare despre tratamentele medicale”, a afirmat un reprezentant al TikTok, la solicitarea Euronews România.

Oficialii Tiktok au explicat că a fost integrat în aplicație un sistem de moderare ce folosește ”un mix de oameni și tehnologie pentru a aplica regulile comunității”

”Ne bazăm pe moderarea automată atunci când sistemele noastre au un grad ridicat de încredere că acel conținut încalcă regulile, astfel încât să putem elimina rapid încălcările politicilor noastre. Faptul că am pus accent pe machine learning a avut un impact deosebit de important în combaterea dezinformării”, au mai precizat oficialii Tiktok.

Întrebați cât de popular este trendul #Ozempic pe TikTok în România, reprezentanții aplicației au explicat că „TikTok nu oferă date pentru fiecare piață în parte”.

”Atunci când vine vorba despre Ozempic, considerăm că este important să menționăm că a fost popularizat de celebrități din întreaga lume, care și-au împărtășit experiența de utilizare a acestui tratament. De asemenea, este important de menționat că nu este un produs disponibil pe scară largă în România (sau în cea mai mare parte a Europei, de altfel) și este nevoie de o prescripție din partea medicului pentru a putea achiziționa acest produs”, este explicația oferită de reprezentanții Tiktok în răspunsul transmis Euronews România.

Elon Musk a folosit Ozempic pentru a slăbi

Inclusiv noul patron al rețelei Twitter, magnatul Elon Musk, a dat de înțeles că a folosit Ozempic sau Wegovy, un produs ce conține aceeași substanță, pentru a slăbi 13 kilograme.

Produs de compania daneză Novo Nordisk, Ozempic este un medicament injectabil care reglează nivelul zahărului din sânge și al insulinei. Este prescris, de obicei, adulților care suferă de diabet de tip 2, cel mai frecvent tip de diabet.

Medicamentul imită hormonul care reglează apetitul

Dar ingredientul activ al medicamentului, semaglutida, imită și un hormon numit peptidă asemănătoare glucagonului-1 (GLP-1), care vizează zonele din creier care reglează apetitul și alimentația. Deoarece îi face pe utilizatori să se simtă sătui mai repede, îi poate determina să piardă în greutate.

Ca urmare, Ozempic a fost promovat pe internet ca fiind un medicament miraculos pentru dietă. Pe TikTok, #Ozempic are deja peste 360 de milioane de vizualizări și continuă să fie afișat.

Potrivit Euronews.com, autoritățile din Marea Britanie și Australia au emis, de asemenea, avertismente către influencerii care promovează aceste medicamente online. În Franța, publicitatea farmaceutică adresată publicului larg este o practică foarte reglementată, care necesită o autorizație prealabilă și este rezervată medicamentelor care nu sunt rambursate de sistemul public de asigurări de sănătate.

Riscurile folosirii Ozempic pentru slăbire

Lipsa stocurilor de Ozempic are consecințe pentru pacienții cu diabet care trebuie să își urmeze zilnic tratamentul. Mai mult, persoanele care apelează la aceste medicamente exclusiv pentru a pierde în greutate pot fi afectate din cauza efectelor secundare.

"Pot fi efecte secundare digestive ușoare, uneori constipație severă și inflamații ale pancreasului. În cazuri rare, acest lucru poate duce la cancer", a declarat François Montastruc, farmacolog la Spitalul Universitar din Toulouse, pentru postul francez de televiziune France 3.

În prospectul Ozempic publicat de Agenția Europeană a Medicamentului se precizează că greața, diareea și hipoglicemia sunt efecte secundare "foarte frecvente". Ca toate medicamentele, Ozempic are și el contraindicații de care medicul trebuie să țină cont atunci când îl prescrie pacienților.

Chiar dacă prescrierea acestui medicament variază de la o țară la alta, folosirea Ozempic nu a făcut obiectul studiilor în cazul pacienților supraponderali care nu suferă de diabet.

Popularizarea folosirii Ozempic pentru slăbire amintește despre scandalul Mediator din Franța. Medicamentul a fost prescris pe scară largă ca inhibitor al apetitului și pentru pierderea în greutate până când a fost asociat cu probleme cardiace fatale și a fost retras de pe piața franceză în 2009.

Ozempic ar putea provoca boli grave

Ozempic nu a fost avizat pentru a fi folosit pentru pierderea în greutate. În schimb, în 2021, Administraţia pentru Alimente şi Medicamente (FDA) din SUA a aprobat semaglutida, substanța de bază, sub numele de marcă Wegovy, pentru gestionarea cronică a greutății în cazul adulților cu cu obezitate sau a celor supraponderali care suferă de cel puțin o afecțiune asociată, cum ar fi hipertensiunea arterială, diabetul de tip 2 sau colesterolul ridicat.

Autorizația de introducere pe piață din SUA avertizează asupra faptului că Wegovy poate provoca "inflamații ale pancreasului (pancreatită), probleme ale vezicii biliare (inclusiv calculi biliari), scăderea glicemiei, leziuni renale acute, retinopatie diabetică (afectarea retinei ochiului), creșterea ritmului cardiac și comportament sau gândire suicidară".

Referitor la Ozempic, Biblioteca Națională de Medicină din SUA avertizează că medicamentul injectabil poate crește riscul de a dezvolta ”tumori ale glandei tiroide, inclusiv carcinomul medular tiroidian (MTC), care este un tip de cancer tiroidian. Animalele de laborator cărora li s-a administrat semaglutide au dezvoltat tumori, dar nu se știe dacă acest medicament crește riscul de tumori la om".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE