Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Șeful Statului Major francez a "tradus" ce a vrut să spună Macron prin trimiterea de trupe în Ucraina

Pe 26 februarie, Emmanuel Macron a făcut o declarație care a stârnit controverse. Președintele Franței a spus că nu exclude trimiterea de trupe occidentale pentru a ajuta Ucraina în războiul cu Rusia.

De la acel moment, au apărut o mulțime de reacții și luări de poziție. Între timp, șeful Statului Major din Franța, Thierry Burkhard, a "tradus" declarația lui Macron.

Ce a vrut să spună Macron prin posibilitatea trimiterii de trupe occidentale în Ucraina

"Războiul se va încheia atunci când Rusia va înceta să mai atace. Pentru ca asta să se întâmple, trebuie să îi arătăm lui Vladimir Putin că acest mediul psihologic în care el îşi concepe războiul nu este unul netulburat. El şi-a construit această manevră pe ideea că Occidentul nu va intra niciodată în Ucraina, ci doar va furniza arme.

Trebuie să-i arătăm că nu va putea folosi această logică pentru a ajunge la capăt, pentru că această idee nu este corectă. Intenţia preşedintelui nostru este de a-l face pe Vladimir Putin să înţeleagă că noi suntem conştienţi de miza situaţiei din Ucraina.

Armata ucraineană nu are neapărat nevoie de trupe care să producă și efecte împreună cu aceasta. Ea luptă cu mult curaj şi deja este remarcabil de eficientă", a spus generalul Thierry Burkhard, citat de publicația Le Monde.

Ce a spus Macron referitor la trimiterea de trupe în Ucraina

"Nu există astăzi un consens pentru a trimite în mod oficial, asumat şi aprobat, trupe terestre. Dar în dinamică, nimic nu trebuie exclus. Vom face tot ce este necesar pentru a ne asigura că Rusia nu poate câştiga acest război", a fost declarația preşedintelui francez, la finalul unei conferinţe internaţionale în sprijinul Ucrainei.

Macron nu a dorit să dea mai multe detalii despre poziţia Franţei în această problemă, invocând o "ambiguitate strategică, pe care mi-o asum". Dar "nu am spus absolut deloc că Franţa nu este favorabilă", a subliniat el.

La scurt timp, Macron a făcut alte declarații care să clarifice poziția sa, însă a subliniat că orice scenariu este posibil.

"Nu vom purta niciodată o ofensivă, nu vom prelua niciodată iniţiativa. Dacă situaţia se deteriorează, trebuie să fim pregătiţi şi vom fi pregătiţi să luăm deciziile care se impun pentru ca Rusia să nu câştige niciodată", a menționat Macron.

În 2022, la trei luni după ce Rusia a declanșat războiul în Ucraina, președintele Franței, Emmanuel Macron, a avut un discurs pe care mulți l-au considerat "prea optimist".

La acea vreme, când Occidentul a început să le furnizeze ucrainenilor arme, muniție și echipamente militare, liderii mai multor puteri ale lumii spuneau că Rusia nu are cum să reziste în acest ritm. Totul venea pe fondul unor eșecuri ale trupelor lui Vladimir Putin pe câmpul de luptă și al furnizării de armament modern în Ucraina.

În acel context, Emmanuel Macron nu și-a pus problema dacă Rusia va fi învinsă și, pentru că el era sigur de acest aspect, a spus că "Rusia nu trebuie umilită". Declarația sa de atunci a fost una cu subînțeles dacă privim situația în ansamblu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE