Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

"Rocky" Macron. De ce a apărut președintele Franței cu mănuși de box și ce controverse au iscat imaginile

Niște fotografii în care Emmanuel Macron apare în ipostaza de pugilist au stârnit controverse în Franța. Liderul de la Elisee a fost protagonistul unei ședințe foto, iar imaginile au fost publicate pe rețelele de socializare chiar de fotograful oficial al Președinției Franței.

Emmanuel Macron apare antrenându-se la box

Fotografiile alb-negru îl înfățișează pe Macron cu dinții încleștați și bicepșii încordați vizibil, în timp ce lovește un sac de box.

Însă acestea au provocat un amestec de laude și consternare, dar mai ales ironii. Pe de altă parte, unii analiști au încercat să explice situația.

Pe rețelele de socializare au apărut o mulțime de glume, "meme"-uri și comentarii. Unii l-au comparat cu Rocky Balboa, eroul din celebrul film cu același nume, iar alții au pus sub semnul întrebării momentul apariției acestor imagini, care au venit după ce Macron a cerut Europei să-și intensifice răspunsul ca urmare a războiului dus de Rusia în Ucraina.

Unii au spus că fotografiile sugerează că Macron se pregătește să-l înfrunte pe președintele Vladimir Putin, care nu este nici el străin de ședințele foto menite să-i arate 'priceperea' sportivă sau abilitățile fizice.

Revista pentru femei Femme Actuelle a descris fotografiile mai 'măgulitor' și a scris că ele îl înfățișează pe "soțul lui Brigitte Macron" cu "o privire hotărâtă, de parcă ar vrea să se lupte cu adversarul său... Pare să lovească atât de tare încât bicepșii îi explodează în acel tricou negru".

Alții și-au exprimat consternarea față de apariția acestor imagini. Deputatul francez din grupul Verzilor, Sandrone Rousseau, a postat una dintre fotografii însoțită de comentariul: "Ce înfrângere pentru progresism! Și ce sărăcie a comunicării politice!"

În publicația de centru-stânga Libération, Jonathan Bouchet-Petersen a scris că fotografiile sunt "o alegere de comunicare destul de nedumerită" și a spus că ar fi fost de preferat ca fotografiile să fie mai degrabă produsul unui utilizator 'obraznic' al rețelelor de socializare.

Éric Anceau, profesor de istorie la Universitatea din Lorena, a scris pe X că fotografiile fac "parte din virilitatea neopopulistă pe care anumiți lideri o adoră astăzi, începând cu maestrul acestui gen (până acum) Vladimir Putin".

În trecut, au apărut poze cu Putin pescuind, trăgând cu arma și călărind la bustul gol, jucând hochei pe gheață, sau învingându-și adversarii la judo și pilotând tancuri și submarine.

Soția lui Emmanuel Macron, Brigitte, a dezvăluit că șeful statului francez face antrenamente de box de două ori pe săptămână și că a mai pozat cu mănuși de box pentru a promova Jocurile Olimpice de la Paris 2024.

Nu este prima dată când Macron apare în astfel de ipostaze. În timpul campaniei sale electorale din 2022, Macron apare pe o canapea, cu cămașa descheiată, arătându-și pieptul.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE