Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Medicamente false pentru slăbit iau cu asalt piața din Europa, după ce a crescut cererea de Ozempic și Wegovy

Popularitatea a două medicamente, prezentate de influenceri ca soluții pentru slăbit, a dus la o creștere a numărului de preparate false, care pot pune viețile oamenilor în pericol, potrivit Politico.

Livrările acestor medicamente sunt restricționate în Europa. În primele șapte luni ale acestui an, numai în Irlanda s-a înregistrat o creștere de cinci ori a importurilor ilegale de semaglutide, ingredient activ pentru Ozempic, medicamentul pentru diabet, și Wegovy, medicamentul pentru pierderea în greutate. Asta comparativ cu tot anul 2022.

Oamenii prezintă rețete false

În Franța, pacienții prezintă rețete false pentru a încerca să obțină medicamentul, în timp ce unele centre spa au vândut semaglutide fără a fi nevoie de o rețetă.

Pe fondul restricțiilor severe de aprovizionare pentru Ozempic și Wegovy, pacienții apelează la rețelele de socializare și la farmaciile online într-o încercare disperată de a pune mâna pe aceste medicamente.

În cadrul unui studiu clinic, pacienții cu obezitate care au folosit aceste medicamente au pierdut aproximativ 15% din greutatea corporală în 68 de săptămâni, comparativ cu cei care au primit un placebo.

Influencerii de pe TikTok, Facebook și X, fostul Twitter, au promovat această metodă de slăbit, ceea ce a declanșat o frenezie a vânzărilor online de versiuni contrafăcute, mai ieftine. Unii revindeau medicamente prescrise sau trimiteau ingredientele brute, pentru a putea fi amestecate acasă.

În ciuda pericolelor (riscul de a cumpăra versiuni care conțin substanțe toxice), Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), care se asigură că medicamentele din blocul comunitar sunt sigure și eficiente, a declarat că nu are nicio responsabilitate în ceea ce privește injecțiile false trimise cetățenilor europeni prin poștă.

Problema medicamentelor falsificate sau contrafăcute este o chestiune care ține de aplicarea legii și acest lucru nu intră în sfera de responsabilitate a EMA.

-Agenția Europeană pentru Medicamente, pentru Politico

Un purtător de cuvânt al Europol a declarat pentru Politico: "Suntem conștienți de acest fenomen și sprijinim în prezent activitățile operaționale care vizează traficul de astfel de substanțe ilegale. Deoarece activitățile operaționale sunt în curs de desfășurare, în prezent nu suntem în măsură să comunicăm mai multe momentan".

Cât costă semaglutidele online

În Europa, Wegovy și Ozempic sunt disponibile numai pe bază de prescripție medicală. În timp ce Ozempic este disponibil din 2018 pentru diabet, medicamentul pentru pierderea în greutate Wegovy a fost lansat doar în Danemarca, Norvegia, Germania și Marea Britanie. Acesta mai este disponibil în SUA.

Sunt medicamente pe care oamenii trebuie să le ia pe termen lung. Fiind cererea atât de mare, producătorul lor, Novo Nordisk, limitează lansările ulterioare, iar țările acceptă rețetele pacienților care au cea mai mare nevoie de aceste medicamente.

Așadar, oamenii caută surse alternative. Cercetările efectuate de Politico au descoperit numeroase site-uri din Europa care oferă "semaglutide" de vânzare la prețuri începând de la 100 de euro, care ajung și la câteva sute de euro pentru o rezervă de o săptămână. Un site, cu sediul în Marea Britanie, arată utilizatorilor chiar și cum să amestece două ingrediente pentru a obține medicamentul.

Dar șansele ca lichidul limpede să fie în realitate semaglutide sunt mici. Un studiu realizat de Alliance for Safe Online Pharmacies (ASOP Global) a constatat că, din 33 de medicamente cumpărate online, 62% erau false sau de calitate inferioară.

Autoritatea de reglementare a produselor de sănătate din Irlanda (HPRA) a declarat că, alături de agenția vamală irlandeză, a confiscat 159 de unități de semaglutide în primele șapte luni din 2023, comparativ cu 32 de unități în 2022. "Furnizarea online a acestor produse medicale în Irlanda plasează proveniența lor în afara lanțului de aprovizionare legitim și, prin urmare, nu poate fi asigurată", a declarat HPRA, adăugând că monitorizează îndeaproape situația.

Vânzări ilegale de semaglutide au fost depistate și în Belgia și Danemarca, dar autoritățile de reglementare spun că este vorba, în mare parte, de produse autentice vândute ilegal online.

Cu toate acestea, autoritățile de reglementare în domeniul medicamentelor din Germania, Italia și Franța au trecut cu vederea situația. Germania a declarat că, atunci când vine vorba de lanțul de aprovizionare ilegal, cum ar fi prin intermediul internetului, autoritatea de reglementare în domeniul medicamentelor nu este implicată, Responsabilitatea revine poliției și autorităților vamale.

Pedepsele cu închisoarea sunt mai mari pentru vânzătorii de heroină

UE are norme de protecție împotriva medicamentelor false vândute online, inclusiv un logo UE pentru identificarea site-urilor web legitime ale farmaciilor și coduri de bare de urmărire și localizare pe ambalaje, dar este puțin probabil ca acestea să protejeze persoanele care încearcă să înșele sistemul.

"Există un procent de 0% (n.r. de medicamente contrafăcute) care trec prin canalele legale. Problema este, desigur, cu canalele ilegale", a declarat Martino Canonico, director de afaceri publice la Asociația Europeană a Farmaciilor Electronice (EAEP).

Creșterea numărului de medicamente contrafăcute i-a determinat pe unii din sector să se întrebe dacă actualele reglementări ale UE sunt adecvate scopului, mai ales într-o epocă în care escrocii pot înființa cu ușurință unități online false și pot pretinde că furnizează medicamente legitime.

"Medicamentele falsificate reprezintă o industrie de 200 de miliarde de dolari. Este, în multe privințe, infracțiunea perfectă, cu recompense mari și riscuri/penalități mici", a spus Oksana Pyzik, lector la University College London's School of Pharmacy.

Ea subliniază că există pedepse cu închisoarea mai mari pentru vânzarea de heroină decât pentru vânzarea de medicamente false periculoase.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE