Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Viktor Orban l-a felicitat pe Vladimir Putin pentru victoria în alegeri deși UE a condamnat scrutinul

Premierul ungar Viktor Orban l-a felicitat pe Vladimir Putin pentru realegerea în funcția de președinte al Rusiei, iar gestul său a fost considerat un nou afront adus unității politice a Uniunii Europene. La începutul săptămânii, oficialii de la Bruxelles au condamnat alegerile prezidențiale din Rusia, organizate într-un ”spectru politic din ce în ce mai restrâns” și pe fondul unei ”intensificări alarmante a încălcărilor drepturilor civile și politice” care au dus la reprimarea vocilor opoziției și au restricționat accesul la informații corecte, relatează Euronews.com.

Uniunea Europeană a criticat în termeni duri Kremlinul deoarece a organizat ”alegeri” în teritoriile ocupate din estul Ucrainei, gest considerat drept o ”încălcare flagrantă” a dreptului internațional.

"Moartea șocantă a politicianului de opoziție Alexei Navalny în perioada dinaintea alegerilor este încă o dovadă a represiunii accelerate și sistematice", a declarat Josep Borrell, înaltul reprezentant al UE pentru Politică Externă și Politică de Securitate.

Printr-un nou gest disprețuitor, premierul ungar Viktor Orban l-a felicitat personal pe Vladimir Putin, pentru ceea ce analiștii consideră a fi, mai degrabă, o autoproclamare decât o alegere democratică, în condițiile în care liderul de la Kremlin a obținut cu ușurință peste 87% din totalul voturilor, cel mai mare scor înregistrat în epoca post-sovietică a Rusiei.

Orban l-a felicitat pe Putin pentru victoria în alegeri și sfidează din nou UE

Prin mesajul de felicitare, Ungaria a demonstrat că menține relații strânse cu Rusia, în pofida sancțiunilor pe care aliații occidentali le-au aplicat Moscovei, cu scopul de a-i afecta capacitatea de a purta războiul împotriva Ucrainei.

Viktor Orbán "l-a felicitat pe Vladimir Putin pentru realegerea sa, menționând că relația de cooperare dintre Ungaria și Rusia, bazată pe respect reciproc, permite discuții importante chiar și în contexte geopolitice dificile", a anunțat joi Zoltan Kovacs, purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Budapesta.

”Premierul Orbán a afirmat angajamentul Ungariei față de pace și disponibilitatea de a intensifica cooperarea în sectoarele care nu sunt restricționate de dreptul internațional, subliniind importanța dialogului în promovarea relațiilor pașnice”, a mai precizat oficialul ungar, conform sursei citate.

Anunțul a fost făcut în aceeași zi în care a avut loc reuniunea liderilor UE la Bruxelles, care a avut ca principal scop necesitatea de a intensifica livrările militare către Ucraina și de a consolida capacitățile de apărare ale blocului pentru a opri un posibil atac rusesc.

După ce s-a adresat șefilor de stat și de Guvern, Roberta Metsola, președintele Parlamentului European, a fost întrebată despre modul în care Viktor Orban și-a exprimat susținerea față de Vladimir Putin.

"Ei bine, nu aș transmite felicitări. Vorbim despre o țară care a invadat ilegal o alta. O țară al cărei lider nu s-a oprit în 2008, nu s-a oprit în 2014 și cu siguranță nu dă semne că se va opri acum, care tocmai a ieșit de la niște alegeri care nu au fost nici libere, nici corecte”, a menționat Metsola.

Printre discuțiile purtate de liderii europeni s-a numărat și propunerea de folosire a veniturilor rezultate din activele Băncii Centrale a Rusiei care au fost imobilizate de Occident. Gândit inițial pentru a folosit la momentul reconstrucției Ucrainei, proiectul a fost readaptat pentru a furniza arme și proiectile de artilerie Ucrainei, o țară măcinată de război.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE