Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cel mai scump post al Paștelui de până acum. Comercianții au mărit prețul produselor imediat după intrarea în această perioadă

A început cel mai scump post de până acum, spun specialiștii, dar și credincioșii care văd prețurile din piețe schimbate aproape de la o zi la alta.

Credincioșii sunt de părere că legumele și verdețurile, cele mai cătate de altfel în această perioadă, s-au scumpit cel mai mult.

O echipă Euronews a verficat prețurile dintr-o piață din Brașov și a stat de vorbă atât cu localnicii, cât și cu comercianții.

Experimentul a fost făcut într-o piață din Brașov. S-a plătit 6 lei pe o salată, 8,9 lei a fost kilogramul de varză, 2 lei este o legătură de pătrunjel sau mărar, 8 lei pe o gulie, câteva roșii la prețul de 25 de lei kilogramul și o legătură de ceapă și una de usturoi, 5 lei legătura de usturoi, iar legătura de ceapă 3 lei.

La piață se afla și doamna Aristița, o pensionară care ține post alături de familia ei. Face piața aproape zilnic și se arată îngrijorată de scumpirile recente.

”Am luat pește că luni se mănâncă pește, urzici, ștevie, fasole. Faceți piața des aici? Față de acum două săptămâni, o lună, cum sunt prețurile? Da, fac piața des. S-a mai scumpit...și verdețurile și tot. Păi noi, trei persoane, destul de multișor. La 100 și ceva pe zi.”, a spus aceasta.

Creșterile prețurilor se schimbă în fiecare zi

De altfel creșterile de prețuri se văd de la o zi la alta, mai spun oamenii din piață.

Pe de altă parte, intermediarii refuză să vorbească despre prețurile afișate, iar cei care sunt producători spun că prețurile sunt justificate.

Specialiștii trag un semnal de alarmă și spun că puterea de cumpărare a oamenilor a scăzut semnificativ, iar comercianții ar putea rămâne cu marfa nevândută.

”Scumpirile din piețe sunt deja clasice, în preajma Pastelui. Perioada de post, dorinta oamenilor a manca mai sanatos este speculata de comercianti.

Problema e ca preturile sunt ca un elastic. Daca tragi prea mult de el, se rupe, adica ramai cu marfa nevanduta.

Asta se va intampla, probabil, si cu cei care vor incerca sa speculeze momentul, mai ales ca puterea de cumparare a oamenilor a scazut semnifciativ din cauza inflatiei.”, a declarat Adrian Negrescu – analist economic.

Postul Paștelui ține 40 de zile și este cel mai lung din întreg anul.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE