Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Alimente donate înainte de expirare. O asociație adună mâncare pentru persoane defavorizate

Magazinele, restaurantele și cantinele vor fi obligate să reducă prețul alimentelor înainte de data expirării și să le doneze. Asta dacă vor fi aprobate mai multe propuneri de modificare a legii privind combaterea risipei alimentare. Ministerul Agriculturii ar trebui să creeze o platformă, unde comercianții vor anunța care sunt alimentele în prag de expirare. Aceste modificări ar trebui să ușureze inclusiv munca ONG-urilor care colectează și duc alimente pentru copii și persoane defavorizate. 

Bucuria acestor copii din familii defavorizate este nemărginită, atunci când primesc o pizza, un croissant sau o ciocolată. Asociațiile care se ocupă de colectarea alimentelor aflate în ultimele zile de termen, parcurg zilnic sute de kilometri pentru a duce aceste produse acolo unde este cea mai mare nevoie.

Gina Neacșu, Asociația Fabrica de Daruri: ”Că tot vorbim de risipa alimentară, pe aceste produse nu le mai cumpără nimeni, dar au termen până la sfârșitul anului 2024. Noi acum așteptăm mărțișorul și ziua mamei, copiii mănâncă ciocolată. Nu contează că este ambalată într-un moș crăciun sau în iepuraș.” 

Traseul pe care o asociație îl face zilnic pentru a colecta mâncare pentru persoane defavorizate

O echipă Euronews România a mers pe teren cu una dintre asociațiile care adună mâncare pentru persoane defavorizate. Am plecat din fața sediului ONG-ului spre patiserii, cofetării și restaurante, de unde voluntarii au strâns alimente. După toate opririle și cu multă mâncare în mașina asociației, am pornit spre un sat din Călărași, acolo unde zeci de copii așteptau transportul cu dulciuri, carne sau fructe. Tot traseul a durat aproximativ patru ore. Un efort pe care asociațiile îl fac zi de zi. Modificările aduse legii privind diminuarea risipei alimentare ar trebui să ușureze misiunea ong-urilor. O spune chiar inițiatoarea legii. 

Diana Buzoianu, inițiatoarea proiectului: ”După promulgare va fi o serie de măsuri care vor deveni realitate. Pe de o parte, magazinele, restaurantele, cantinele, instituțiile care gestionează cantități de alimente vor fi obligate să aplice cel puțin două măsuri prevăzute în lege înainte să arunce alimentele la groapa de gunoi. Și dintre aceste măsuri vorbim, de exemplu, de reducerea prețului alimentelor înainte să expire sau ordonarea alimentelor înainte ca acestea să ajungă la termenul de expirare sau transferul de alimente ca să fie folosite pentru mâncarea animalelor. Va fi mult mai ușor pentru ONG-uri să primească alimentele atunci când ele nu sunt ușor perisabile.”

Propunerea legislativă are scopul de a obliga operatorii economici din sectorul agroalimentar să ia măsuri de prevenire a risipei alimentare. Astfel, firmele vor avea obligația să vândă la preț redus produsele alimentare aflate aproape de data de expirare, donarea alimentelor, utilizarea produselor alimentare pentru hrana animalelor și folosirea produselor alterate pentru transformarea în compost sau biogaz. 

Un alt obiectiv al legii este respectarea țintelor asumate de România la nivel internațional. Mai exact, înjumătățirea, pe cap de locuitor, a risipei alimentare, până în anul 2030. Studiile arată că între 30% și 50% din mâncarea pe care românii o cumpără în fiecare lună, o aruncă, apoi, la gunoi.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE