Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

România ar putea avea cea mai mare inflație din UE. Analist: Avem prețuri europene și salarii românești

Creșterile de taxe aplicate de la începutul anului și indexarea pensiilor au ”reinflamat inflația” în România. ”Probabil, Eurostat va confirma acest lucru că va fi cea mai mare din Europa în luna ianuarie”, a declarat analistul economic Adrian Negrescu, în direct la Euronews România.

La rândul său, analistul economic Bogdan Glăvan a avertizat că România s-ar putea confrunta cu un nou puseu inflaționist în luna septembrie, când va avea loc o nouă creștere a pensiilor.

În direct la Euronews România, Adrian Negrescu a explicat că există mai mulți factori care au contribuit la creșterea inflației la 7,4% în România.

”Vorbim de luni de zile de faptul că aceste creșteri de taxe pe care noi le impunem de la 1 ianuarie vor genera inflație. Chiar și Mugur Isărescu ne-a povestit din toamnă că de la 1 ianuarie vom avea creșteri de prețuri.

Pe lângă aceste creșteri de taxe, mai avem și creșterea salariului minim pe economie, creșterea accizelor la carburanți, al băuturile alcoolice, la țigări, la băuturile alcoolice. Toate acestea puse cap la cap au dus gaz pe focul inflației.

Am ajuns să avem o inflație. Probabil, Eurostat va confirma acest lucru că va fi cea mai mare din Europa în luna ianuarie”, a afirmat Negrescu, la Euronews România.

Analist: Dăm cei mai mulți bani pe mâncare și pe serviciile esențiale din Europa

Negrescu a evidențiat că rata inflației ”este continuare foarte mare pentru că aceste creșteri de prețuri se adăugă la creșterile anterioare”.

Inflația cumulată pe ultimii doi ani și jumătate este vreo 30%. În momentul în care mergeți la cumpărături, cât dădeați acum doi ani pe un coș minim de consum și cât dați în momentul de față.

Cheltuielile sunt fantastice raportat la veniturile populației.

Eurostat spune că dăm cei mai mulți bani pe mâncare și pe serviciile esențiale din Europa, nu pentru că avem un apetit foarte ridicat în a mânca mai mult sau a cheltui mai mult. Pur și simplu, avem prețuri europene și salarii românești”, a menționat Negrescu.

Plafonarea prețurilor alimentelor nu a oprit creșterea inflației

Întrebat dacă decizia Guvernului de a plafona prețurile unor alimente de bază ar fi putut încetini creștere inflației, analistul economic Bogdan Glăvan a explicat că acest fenomen este cauzat de ”cheltuielile excesive ale statului în principal care sunt validate într-o expansiune a masei monetare” și a avertizat că ”în prima lună a anului o să fim campioni europeni” la capitolul inflație.

Modificarea stocurilor disponibile nu are cum să influențeze inflația generală.

Inflația este cauzată de cheltuielile excesive ale statului în principal care sunt validate într-o expansiune a masei monetare. Dacă ne uităm oriunde în Europa, în țările cu inflație mai mică decât România, evident că suntem vicecampioni europeni la inflație.

Vom vedea că statele și-au redus mult deficitele bugetare, iar expansiunea monetară este mult mai mică decât în România. Probabil, în prima lună a anului o să fim campioni europeni”, a afirmat analistul economic Bogdan Glăvan, la Euronews România.

În acest context, analistul a explicat că doi factori au ”reinflamat inflația” și anume creșterile de taxe și indexarea pensiilor.

”Sunt doi factori care au reinflamat inflația. Unul este reprezentat de creșterile de taxe, iar celălalt este legat de creșterile de venituri, adică indexarea pensiilor. Să nu uităm să vorbim de o creștere de aproximativ 13% a veniturilor pentru cinci milioane de cetățeni, pensionari, adică o parte considerabilă a societății are venituri mai mari.

În septembrie, când trei milioane de pensii vor crește mai mult sau mai puțin considerabil, vom vedea din nou un puseu inflaționist”, a avertizat Glăvan.

Adrian Negrescu: Trăim într-o recesiune mascată. Economia e cu frâna de mână trasă și avem în continuare creșteri de prețuri

”Trăim în momentul de față într-o recesiune mascată. Această inflație de care nu mai scăpăm a modificat realitatea economică. Statul era demult recesiune dacă nu aveam această inflație care a umplut într-un fel sau altul visteria statului din prisma încasărilor mai mari, prin prețurile pe care le plătim.

Suntem de fapt într-o stagflație, adică o încetinire economică aproape de zero. Economia e cu frâna de mână trasă și avem în continuare creșteri de prețuri. Asta e definiția clară a stagflației.

Probabil că la sfârșitul lunii martie, vom avea două trimestre consecutive de scădere economică și asta înseamnă recesiune tehnică.

Sunt foarte curios ce măsuri ne vor propune politicienii. Abia aștept să vedem inclusiv în campania electorală, pentru a scoate România din această situație economică ce se anunță extrem de dificilă din perspectiva următorilor doi-trei ani”, a mai spus Negrescu.

Reducerea cheltuielilor ar putea opri creșterea inflației

”Principala măsură e să reduci cheltuielile publice care au crescut deșănțat în ultimii ani pe niște baze care nu sunt reale. (...)

Pensiile speciale, salariile bugetarilor. Gândiți-vă că am început să avem din ce în ce mai mulți angajați. Avem un număr dublu de angajați față de acum șapte ani de zile. Avem cheltuieli cu bugetarii care sunt cu mult mai mari decât în Polonia”, a concluzionat Adrian Negrescu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE