Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Alimentele aproape de expirare vor avea preț redus. Legea, promulgată de președintele Klaus Iohannis

Legea care obligă magazinele să ofere reduceri la produsele alimentare aflate aproape de expirarea termenului de valabilitate a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis. Dacă produsele nu mai pot fi destinate consumului uman, vor trebui redirecționate către adăposturile de animale.

Alimentele aproape de expirare vor avea preț redus

Legea care a fost promulgată, vineri, va conține mai puțină birocrație. De exemplu, va fi simplificată procedura prin care ONG-urile pot să primească alimente care nu au un grad mare de perisabilitate. Totodată, va exista o platformă națională de raportare a datelor privind risipa alimentară de la operatori, platformă care va fi creată și gestionată de Ministerul Agriculturii.

De asemenea, magazinele, restaurantele, cantinele și autoritățile care gestionează și ele alimentele vor fi obligate să ia cel puțin două dintre măsurile menționate în lege. Printre măsuri se numără:

  • reducerea prețului la alimente înainte de data expirării;
  • donarea alimentelor;
  • transferul alimentelor pentru ca acestea să fie refolosite pentru hrana animalelor;
  • folosirea alimentelor la compost.

Anual, România pierde peste două milioane și jumătate de tone de alimente, iar prin această lege promulgată de Iohannis se urmărește diminuarea risipei alimentare. Până în anul 2030, se dorește ca această risipă alimentară pe cap de locuitor să ajungă la jumătate.

Un cetățean UE aruncă anual 127 de kilograme de mâncare

Statisticile arată că un român aruncă la gunoi în medie între 70 si 75 kg de mâncare la gunoi pe an. De cele mai multe ori, mâncarea este aruncată la gunoi din cauza faptului că ajungem sa cumpărăm mai mult decât este necesar sau nu avem timp să gătim.

În 2022, 57 de milioane de tone de alimente din Uniunea Europeană au ajuns la gunoi. Asta înseamnă că fiecare cetățean UE a aruncat 127 de kg de mâncare, iar risipa se ridică la 130 de miliarde de euro într-un singur an.

Pentru o viață cu grijă față de natură, contează și ceea ce mâncăm, nu doar ce aruncăm. Norvegia, Suedia și Islanda sunt țările cu cel mai mare scor al indicelui de sănătate, în timp ce România se plasează pe ultimele 10 locuri. Dieta țărilor nordice promovează meniuri bazate pe legume, pește, mai puțină carne roșie și alimentele cât mai puțin procesate.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE