Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Restaurantele, cantinele și firmele de catering trebuie să ofere gratuit apă potabilă clienților. Legea merge spre promulgare

A fost adoptat proiectul de lege privind oferirea de apă pentru clienții restaurantelor, cantinelor sau firmelor de catering.

Astfel, clienții acestor localuri vor putea să ceară apă și să o primească gratuit, însă trebuie precizat că este vorba despre apă potabilă de la robinet, dacă aceasta este disponibilă în localul respectiv, după amendamentul depus de Virgil Popescu, Președintele Comisiei pentru mediu și echilibru ecologic din Camera Deputaților.

Restaurantele, cantinele și firmele de catering trebuie să ofere gratuit apă potabilă clienților

"Pentru promovarea utilizării apei potabile furnizate la robinet, unitățile administrativ-teritoriale și furnizorii de apă vor implementa următoarele măsuri: (...) furnizarea gratuită a apei potabile prin rețeaua de distribuție, pentru consumatorii din restaurant, cantine și servicii de catering", se arată în proiectul depus pe 19 martie și adoptat pe 21 martie.

Discuția pe marginea acestui subiect este una mai veche, dar faptul că trebuia să se transpună în lege datează din 2023, prin proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei Guvernului nr.7/2023 privind calitatea apei destinată consumului uman.

Această lege practic vizează transpunea unei directive europene adoptată în 2020 și care ar fi trebuit să devină lege în toate țările din UE până pe 12 ianuarie 2023.

În lege, apa destinată consumului uman/apă potabilă este definită drept "orice tip de apă, fie în starea sa inițială/naturală, fie după tratare, destinată băutului, gătitului, preparării alimentelor sau oricărui alt scop casnic atât în spații publice, cât și în spații private, indiferent de originea acesteia și indiferent dacă este furnizată dintr-o rețea de distribuție sau dintr -o cisternă ori este îmbuteliată în recipiente, inclusiv ape de izvor, precum și orice tip de apă folosită în orice unitate de tip alimentar pentru producerea, prelucrarea, conservarea sau comercializarea produselor sau substanțelor destinate consumului uman."

Cine trebuie să furnizeze, la cerere şi în mod gratuit, apă potabilă de la robinet:

a) autorităţile şi instituţiile administraţiei publice centrale şi locale - pentru persoanele prezente în sediile acestora;

b) operatorii economici care oferă servicii de alimentaţie publică - pentru clienţi;

c) angajatorul - pentru angajaţi.

Autorităţile publice şi companiile de alimentaţie publică vor trebui să afişeze într-un loc vizibil următorul anunţ: "Această unitate oferă, la cerere şi în mod gratuit, apă potabilă de la robinet”.

După votul din Camera Deputaților, legea va ajunge pe masa președintelui Klaus Iohannis pentru a fi promulgată. Evident, dacă Iohannis nu decide să o întoarcă în Parlament.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE