Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Euroeducația: 42% dintre copiii români suferă din cauza sărăciei. Ce presupune inițiativa ”Localități prietene ale Copiilor”

În România trăiesc 3,7 milioane de copii, dar unii dintre ei trăiesc greu. Aproape 42% - cel mai mare procent din UE -  dintre ei suferă din cauza sărăciei, a accesului greoi la servicii sociale, ceea ce duce la excluziune și discriminare.

Acești copii – mai ales cei din mediul rural - sunt, de asemenea, mai expuși violenței, separării de familiile lor și plasării în soluții alternative de îngrijire. Greu de crezut că, în lupta zilnică pentru supraviețuire, acești copii ar găsi resursele de a cere lucruri pe care și le doresc, de a le remarca pe cele care le lipsesc și de a-și face auzită vocea.

Și pentru că statul român fie se mișcă extrem de greoi, fie n-are bani, fie nu-i pasă, organizațiile non-guvernamentale caută mereu soluții pentru a-i ajuta pe copii. UNICEF coordonează Inițiativa Localități prietene ale Copiilor, implementată în prezent în 48 de țări, inclusiv în România, tocmai pentru a veni în sprijinul copiilor pe care nu-i ascultă nimeni.

Inițiativa ”Localități prietene ale Copiilor” sprijină localitățile care vor să intre în program, ajutându-le să respecte drepturilor copiilor la nivel local. Principalul fundament de la care pleacă programul este Convenția ONU cu privire la drepturile copilului.

Inițiativa cuprinde în prezent peste 5.600 de orașe și comunități și implică peste 30 de milioane de copii și tineri din întreaga lume.

Ce înseamnă ”localitate prietenă a copiilor”

O ”Localitate Prietenă a Copiilor” este o comunitate locală, care se angajează să respecte drepturile copilului, aşa cum sunt ele exprimate în Convenţia ONU, o comunitate în care vocile, nevoile, priorităţile și drepturile copiilor sunt integrate în politicile, programele şi deciziile publice.

Pentru ca o localitate să fie certificată drept ”Localitate Prietenă a Copiilor”, trebuie să îndeplinească niște condiții:

  • Fiecare copil și tânăr este valorizat, respectat și tratat corect în cadrul comunităților lor și de către autoritățile locale.
  • Vocea, nevoile și prioritățile fiecărui copil și tânăr sunt auzite și luate în considerare în politicile, bugetele și programele publice și la luarea deciziilor care îi privesc.
  • Fiecare copil și tânăr are acces la servicii sociale de bază de calitate: servicii de protecție, medicale, de educație, suport nutrițional, dezvoltare și educație timpurie, justiție și sprijin familial.
  • Fiecare copil și tânăr locuiește într-un mediu sigur și curat: protecția împotriva exploatării, violenței și abuzului, accesul la apă potabilă, salubritate și igienă, un design urban sigur, care răspunde nevoilor copilului, mobilitate și absența poluării și a deșeurilor.
  • Fiecare copil și tânăr are oportunități de a se bucura de viața de familie, de joacă și de timp liber: activități sociale și culturale și locuri sigure în care să se întâlnească cu prietenii și să se joace.

Brașovul a fost printre primele orașe care au semnat acordul cu UNICEF, pentru a particpa la această inițitivă în 2021. Un an mai târziu și Bucureștiul a semnat același acord.

Prin accesul la servicii de sănătate și sociale, cât și prin încurajarea accesului la învățarea timpurie și la educație de calitate, copiii pot beneficia de ruperea ciclului intergenerațional de sărăcie și excluziune și vor avea mai multe șanse de a-și atinge potențialul. UNICEF i-a întrebat pe copii despre cum ar trebui să arate comunitățile lor. Iar ei au știut exact ce să ceară.

  • 42% dintre copiii și adolescenții din România vor ca autoritățile locale să asigure condiții sanitare în școlile în care învață. O treime își doresc ca edilii să o mențină reparată și 1 din 5 copii vrea ca autoritățile să asigure spații pentru petrecerea timpului liber și sport.
  • Primarul și consiliul local ar trebui să asigure masa de prânz la școală, spun 38% dintre respondenți și alți 35% își doresc ca primăria și consiliile locale să promoveze activitățile extrașcolare.
  • Pentru a facilita accesul tuturor copiilor la școală, aproape jumătate dintre respondenți vor ca primarul și consiliul local să asigure transportul școlar sau să acopere costurile cu acest transport.
  • 1 din 5 copii crede că autoritățile locale ar trebui să susțină educația pentru sănătate.
  • În privința zonei în care locuiesc, copii care au răspuns la sondaj cred că autoritățile locale ar trebui să asigure condiții de siguranță și să mențină infrastructura (35%), să mențină și să extindă spațiile pentru socializare (20%), și să organizeze evenimente sociale și culturale, cu accent pe sănătatea mintală și protecția mediului (17%), restul respondenților dorindu-și promovarea de activități pentru copii și tineri, dar și menținerea și extinderea spațiilor verzi.
  • 30% dintre participanții la sondaj cred că ar trebui consultați de autorități prin aplicații dedicate, precum U-Report, 25% au fost de părere că acțiunile întreprinse de copii ar trebui să primească susținerea autorităților, 24% au spus că ar trebui reprezentați în consiliul local, iar 21% vor să fie informați privind acțiunile întreprinse.

Inițiativa a fost lansată în anul 1996 de către UNICEF și UN-Habitat pentru a acționa în baza rezoluției adoptate de cea de-a doua Conferință ONU privind Așezările Umane (Habitat II) și pentru a face orașele locuri în care toți să trăiască decent.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE