Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Un sfert dintre copiii României trăiesc în sărăcie. Țara noastră înregistrează cel mai mare procent din Uniunea Europeană

Publicat de: Euronews

Peste un sfert dintre copiii României se confruntă cu sărăcia extremă, potrivit unui raport realizat de Salvați Copiii. 28,2% dintre copiii români se confruntă cu lipsa rechizitelor școlare, a hainelor pentru școală sau a produselor de igienă. La acest capitol, suntem pe primul loc în Uniunea Europeană, care are o medie de 7,5%.

Asistență socială pentru copii

Potrivit studiului, la finalul lunii septembrie a anului trecut, aproape 30.000 de copii români beneficiau de serviciile centrelor de zi pentru prevenirea separării copilului de familie. Sunt acele centre în care copiii cu o situație familială precară sunt asistați de stat. Asta înseamnă că 20,3% dintre familiile cu copii trăiesc în sărăcie persistentă. Procentul urcă dramatic la 33,7% pentru familiile monoparentale.

„Copiii care trăiesc în risc de sărăcie severă au nevoie de sprijin real pentru ca vulnerabilitatea socio-economică să nu se transforme în abandon școlar, iar riscurile pentru sănătate să fie prevenite prin nutriție adecvată. Familiile care trăiesc sub pragul sărăciei trebuie să devină o prioritate a unui plan integrat de politici sociale, în care autoritățile locale să primească finanțare nediscriminatorie, pentru ca sprijinul să ajungă la beneficiarii reali, ale căror nevoi sociale să fie astfel soluționate”, a argumentat potrivit unui comunicat de presă Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.

Specialiștii recomandă autorităților ca finanțarea acordată serviciilor locale de asistență socială să rămână egală și nediscriminatorie. Asta, în condițiile în care, 66% dintre serviciile publice de asistență socială cuprinse într-o acțiune de control nu aveau posturi ocupate de personal cu studii de specialitate.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE