Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Abandonul nou-născuților, o problemă îngrijorătoare în România. Ce spun specialiștii

Trăim într-o lume cu multe paradoxuri. Unul foarte dureros se referă la copiii nou-născuți. În timp ce mii de familii așteaptă ani întregi o șansă pentru înfierea unui copil, anual, sute de mame își abandonează copiii la naștere. Euronews a încercat să afle motivele pentru care abandonul copiilor continuă și în 2023.

Cu un deceniu în urmă, în 2012, peste 1.100 de nou-născuți erau abandonați în maternitățile din România. Statistica este a Autorității pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, instituția care se ocupă și de soarta micuților abandonați. Euronews a discutat cu Elena Tudor, șefa instituției. Ne-a spus că numărul copiiilor părăsiți în maternități scade de la an la an.

Elena Tudor, președintele ANPDCA: „Am ajuns la 0,2%, suntem pe trend favorabil, din 2015 avem hotărâre de Guvern cu ce trebuie să facă fiecare, noi, spitalul, Primăria, Direcția de Asistență, ca să se reducă acest număr de abandonuri. Acum funcționează bine.”

Statul român încearcă, înainte de a se ajunge la adopții, să faciliteze întoarcerea copilului la familia care l-a abandonat.

În primele nouă luni din 2022 nu mai puțin de 276 de nou-născuți au fost abandonați în maternități

Numai în primele nouă luni ale anului trecut nu mai puțin de 276 de nou-născuți au fost abandonați în maternități. Dintre aceștia aproximativ 100 se întorc la părinți, iar pentru restul autoritățile caută soluții pentru adopție. Medicul primar Vlad Dima, specialist în neonatologie, a explicat contextul în care mamele ajung să își părăsească proprii copii.

Vlad Dima, medic primar: „Majoritatea provin din mame minore, fenomen îngrijorător. 45% din copiii abandonați de mame minore provin din România. E nevoie de educație sexuală pentru a preveni sarcinile la minore. La minore sarcinile apar întâmplător, ele se sperie, se tem și au tendința să abandoneze, plus statutul lor social. Avem un număr mare de oameni săraci și povara unui copil duce spre abandon. Copiii abandonați pornesc cu un handicap psihic, se simt neglijați și au tendința de a deveni agresivi sau fug de școală.”

Soarta nou-născuților abandonați este o prioritate și pentru multe ONG-uri.

George Roman, Salvați Copiii: „Important e să asigurăm prevenire. Sarcinile nedorite vin pe lipsă de educație și a asistenței sociale, gravide fără informații, multe mame au nevoie de suport. Procedura de prevenire a abandonului este în legislație, dar ne lipsește asistența socială, avem peste 3.000 de localități fără asistență socială. Deși, aparent, trendul este bun, faptul că în fiecare an sute de mame își părăsesc copiii rămâne o mare provocare pentru societatea românească.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE