Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

România, sub Rwanda, Botswana și Sri Lanka la numărul de mame minore. Peste 16.000 de nașteri, la fete cu vârsta între 10-19 ani

Rwanda, Botswana și Sri Lanka. Ce au aceste țări în comun? Sunt țări cu o rată mai mică a numărului de mame minore decât România, conform unui studiu Salvați Copiii. Aproape jumătate din nașterile înregistrate în rândul fetelor sub 15 ani din UE provin din țara noastră. România se confruntă cu probleme majore când vine vorba de accesul tinerelor la servicii medicale și chiar la educație.

România se află pe locul doi în Uniunea Europeană în privința mamelor adolescente. În țara noastră sunt aproximativ 180.000 de nașteri. Dintre acestea, peste 15,500 sunt ale fetelor cu vârsta între 15 și 19 ani. Majoritata fac parte din comunitățile dezavantajate din mediul rural.

„E un cumul de factori. Vorbim de inechitati care se intersecteaza. Inechitatea in educatie, inechitatile social materiale si inechitatile in accesarea serviciilor medicale sau consiliere sunt atat de profunde incat este foarte dificil sa le depanam si sa le analizam separat, sau sa aplicam separat masuri legale sau sociale”, a explicat George Roman, Salvați Copiii.

„Cred ca problema principala este legata de accesul la educatie. Si in secundar, este vorba de accesul la educatia pentru sanatate. Dar nu putem sa facem educatie de sanatate, daca acesti copii, pentru ca discutam de copii, nu merg la scoala”, a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Educația pentru sănătate, contesată de părinți

În România a fost introdusă o oră opțională de educație pentru sănătate. Doar 5% dintre părinți au fost de acord ca materia să fie studiată de copii. Educația sanitară va fi introdusă în școli din 2023 pentru copiii de clasa a VIII-a, doar cu acordul părinților. În 2021, mai mult de 680 de copile sub 15 ani, fete până a VIII-a, au născut.

„Copiii sub 15 ani sunt neprotejati. Nu au nici o sursa de informare valida, stiintifica, care sa fie livrata de specialisti. (...) acestor copii le ramane sa se informeze pe internet, de la prieteni si in multe situatii de la cei care urmaresc sa comita abuzuri asupra lor”, a mai spus George Roman.

O inițiativă legislativă susținută de mai multe ONGuri ar putea aduce produse sanitare pentru pentru adolescente în școlile din România.

„Este și pentru noi un pretext că avem împreună cu profesioniștii această conversație cu fetele la vârsta primului ciclu, să înțeleagă riscurile, să înțeleagă responsabilitățile, să înțeleagă drepturile pe care le au”, a spus Oana Țoiu, Președinte al Comisiei pentru Tineret și Sport.

La nivel global, există țări mult mai sărace care au mai puține mame minore decât România. Sri Lanka, Botswana și Rwanda se află printre ele.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE