Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

Opoziția a atacat la CCR pachetul de măsuri fiscale, asumat de Guvern: „Ciucă şi Ciolacu bagă mâna adânc în buzunarul românilor”

Publicat de: Euronews

Opoziția a atacat la CCR noul pachet de măsuri fiscal-bugetare pe care Guvernul PSD-PNL și-a asumat răspunderea. Doi membri PNL au semnat, de asemenea, sesizarea.

Aspectele de neconstituționalitate, identificate de experții Ministerului Justitiției și de Consiliul Economic și Social, dar aparent ignorate de către premier și miniștri, sunt folosite acum împotriva actualilor guvernanți.

Purtătorul de cuvânt al USR, Ionuţ Moşteanu, a declarat, vineri, că a fost depusă sesizarea la Curtea Constituţională.

Pachetul de măsuri fiscale, blocat. Doi membri PNL au semnat și ei sesizarea

Ionuț Moșteanu, USR: „Am depus la secretariatul general sesizarea USR, Forţa Dreptei şi PNL împotriva legii prin care Ciucă şi Ciolacu bagă mâna adânc în buzunarul românilor care muncesc. Am găsit şi doi liberali, Vîlceanu şi Pecingină, deci sunt semnături de la USR, Forța Dreptei și PNL”.

„Sunt 46 de pagini de articole de neconstituţionalitate. Sunt 13 articole din Constituție călcate în picioare de Ciolacu cu acest proiect de lege. O să vă dau câteva argumente din multele trimise la CCR. N-au fost respectate condițiile pentru angajarea răspunderii Guvernului. (...) Ei au făcut o reformă care se aplică neunitar, nu era o urgență, trebuia trecută prin Parlament. De asemenea, sunt foarte multe argumente de neconstituționalitate intrinsecă”.

„Cum spuneam, astăzi, acum, am blocat această lege – noi, USR, cu Forța Dreptei și cu cei doi peneliști - această lege nu va intra în vigoare. Aşteptăm termenul CCR. (…) Până vor judeca cei de la CCR, acest proiect este blocat, este oprit, nu va creşte niciun fel de taxă. Din acest moment, practice, legea nu există, nu produce niciun fel de efecte”, a precizat Moşteanu, la Palatul Parlamentului.

„Sper ca CCR să nu-și încalce propria jurisprudență, nu văd ce contorsiune ar putea să facă și să spună că această tocăniță cu de toate, care este legea Ciolacu, este constituțională”, a mai spus acesta.

Zeci de încălcări ale Constituției, sesizate CCR

„Legea Ciolacu încalcă principiul previzibilității, securității juridice și clarității normelor. Spre exemplu, modul în care sunt redactate dispozițiile privind impozitul minim pe cifra de afaceri poate conduce la interpretări arbitrare. Neclare sunt și prevederile privind impozitul suplimentar pentru sectorul de petrol și gaze, contribuția de asigurări sociale de sănătate pentru cei care realizează venituri din activități independente, dar și impozitul suplimentar pentru bunurile imobile și mobile de valoare mare.

Totodată, legea Ciolacu încalcă principiul egalității în drepturi, în condițiile în care persoanele care au semnate în anul 2022 antecontracte care prevăd livrarea locuințelor în anul 2024, vor plăti TVA majorat față de persoanele care au semnat antecontractele în anul 2023.

În ceea ce privește modul de adoptare, CCR este sesizată cu privire la încălcarea principiului separației puterilor, în condițiile în care adoptarea unui proiect de lege prin angajarea răspunderii, adică fără dezbateri parlamentare, este o modalitate de legiferare la care trebuie să se apeleze in extremis, atunci când adoptarea în procedura obișnuită nu mai este posibilă ori atunci când structura politică a Parlamentului nu permite acest lucru. Or, în cazul de față, criteriile menționate nu sunt îndeplinite.

Legea Ciolacu nu corespunde Constituției nici în ceea ce privește condițiile pe care trebuie să le îndeplinească un proiect pentru care Guvernul își angajează răspunderea. Concret, proiectul trebuie să aibă un caracter unitar, iar obiectul de reglementare să se subsumeze unui domeniu unic. Or, legea Ciolacu este o lege-mamut, care modifică direct sau indirect ori derogă de la prevederile a peste 20 de acte normative (printre ele Codul fiscal, Codul administrativ, Legea salarizării unitare, Codul de procedură civilă, Legea contabilității și Codul de procedură fiscală).

Nu în ultimul rând, legea Ciolacu se vrea a fi adoptată prin angajarea răspunderii cu încălcarea principiului legalității. Concret, au fost încălcate dispozițiile Legii privind transparența decizională în administrația publică, fiind cu desăvârșire ignorat termenul legal de consultare publică”, se arată pe site-ul usr.ro.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE