Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Reacțiile lui Marcel Boloș și Marcel Ciolacu privind amendamentul Pilonului 2 de pensii, "strecurat" printre acte: "Nu mă uit pe aceste fițuici"

În ziua în care Guvernul a trecut prin Parlament adoptarea măsurilor fiscale, a apărut, printre documente, un amendament care aducea modificări Pilonului II de pensii private. Însă nimeni din Coaliție nu știa despre așa ceva. Ulterior, Florin Roman a declarat că știe cine e autorul, secretarul de stat Daniela Pescaru.

Marcel Boloș: "Nu ne uităm pe aceste fițuici"

Marcel Boloș, ministrul de Finanțe: "Eu am treabă cu activitățile pe care le desfășoară doamna Pescaru? Am aflat astăzi de acest amendament, l-am văzut cum l-ați văzut și dumneavoastră. Nu răspund de activitățile dumneaei. Nu a fost un amendament oficial și cred că trebuie să vorbiți cu dumneaei. Este o activitate pe care a desfășurat-o ea și probabil are și o explicație.

Dacă ar fi fost un amendament oficial, era înregistrat și urma procedura legală, parlamentară... Eu nu am participat la această discuție, lăsați-mă să am părerea proprie, am spus că amendamentul nu a urmat circuitul oficial, mai departe nu pot să comentez. Argumentele au fost contra și s-a renunțat la acele discuții.

Ați văzut cumva că discuțiile din urmă cu o lună s-au materializat? Ce competență are doamna Pescaru să facă propuneri? De unde să știu eu de unde are domnul Florin Roman informațiile astea? Dacă era un amendament oficial, care să producă efecte juridice, mă luam după el. Cum să se întâmple așa ceva cu un act legal (n.r.: tactică mascată a PSD)? Cum să ne luăm după un document care nu este oficial? Am suficiente probleme de rezolvat, decât să ne uităm după aceste fițuici."

Marcel Ciolacu: "Niciodată în Coaliție eu sau Nicolae Ciucă nu am vorbit de vreun amendament la Pilonul II de pensii. Nu a fost vreo discuție despre Pilonul II de pensii, nu s-a vorbit nici măcar despre impozitare, supraimpozitare, e o tâmpenie să supraimpozitezi Pilonul II. Dacă aveți informațiile de la cineva, acel cineva să spună cu cine a discutat, dacă a discutat. Cu mine sau cu donul Ciucă nu a discutat. Întrebați-l de unde a apărut. Eu astăzi am trecut prin Guvern amendamentele convenite la prânz cu domnul Ciucă."

Potrivit acestei naționalizări parțiale a Pilonului II de pensii, toți contribuabilii la acest pilon erau obligați ca, până pe 31 martie 2024, să notifice în scris dacă sunt de acord să mai cotizeze la acest Pilon II, sau toate contribuțiile lor merg la sistemul public de pensii.

În caz contrar, dacă nu era observată această chestiune și dacă nu se venea cu această notificare scrisă pe ultima sută, se făcea automat acest transfer la sistemul național de pensii.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE