Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

USR va contesta la CCR pachetul de măsuri fiscale. Cătălin Drulă: ”Este un pachet antieconomic, neconstituțional și abuziv”

USR va contesta la CCR măsurile fiscale pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea în Parlament. Motivul ar fi că pachetul de legi este „antieconomic, neconstituțional și abuziv”, a spus președintele USR, Cătălin Drulă, la Euronews România.

În emisiunea ”Vocile care contează” de la Euronews România, Cătălin Drulă a susținut că pachetul de măsuri fiscale asupra căruia premierul Marcel Ciolacu și-a asumat răspunderea ”lovește în economia românească”.

”Este un pachet de legi antieconomic, neconstituțional și abuziv - o spunem și noi, o spune și mediul de afaceri, o spun chiar și experții Ministerului Justiției.

Am obținut avizul redactat de acești experți. L-am făcut public noi, USR-ul, astăzi și este șocant pentru că acolo sunt 40 de pagini de argumente care demonstrează de ce aceste prevederi sunt nelegale și neconstituționale și cu toate acestea viza, verdictul avizului este unul favorabil pus de ministrul Alina Gorghiu. (...)

E o lege care lovește în economia românească într-un moment sensibil când deja lucrurile nu merg așa bine. Mediul de afaceri este îngrijorat, scad comenzile, apar vești proaste la orizont”, a afirmat președintele USR, la Euronews România.

Cătălin Drulă: ”Premierul Ciolacu a spus că predictibilitatea este un moft”

”În acest moment să vii cu creșteri de taxe peste noapte, cu o lovitură dată oricărei forme de predictibilitate și în mod intenționat, pentru că premierul Ciolacu a spus că predictibilitatea este un moft.

Dacă vorbim de neconstituținoalitate, de viciile acestei forme de adopta legi, acestea sunt multiple și vin la încălcarea cadrului legislativ existent. Avem două legi de bază în acest domeniu - legea responsabilității fiscal-bugetare din 2010 dată într-o criză anterioară, sub presiunea FMI, o lege foarte bine scrisă care monitorizează semestrial situația bugetului României și când apar semnale de alarmă, obligă Guvernul să se replieze. (...) De la această lege, Marcel Ciolacu a dat în ultima lună două OUG prin care își dă derogare.

Apoi, Codul Fiscal are o prevedere simplă care spune că nu poți modifica fiscalitatea, nu poți crește taxele cu mai puțin de șase luni înainte de intrarea în vigoare”, a motivat Cătălin Drulă.

De asemenea, liderul USR l-a acuzat pe Marcel Ciolacu că ”se comportă de parcă ar fi venit de două zile la guvernare, după o lungă guvernare de 20 de ani a USR pe care în sfârșit a reușit să o răstoarne”

”PSD-ul a fost la guvernare, din ultimii 10 ani - de când a apărut Codul Fiscal - opt ani din 10.

În ultimii doi ani, PSD a fost la guvernare, iar Marcel Ciolacu nu a fost premier în tot timpul acesta. De patru luni e premier efectiv, dar și în celelalte 18 luni era formal domnul Ciucă, deciziile le luau împreună. De doi ani sunt la guvernare. Ei au guvernat și au adâncit țara în datorii, în deficit”, a mai spus deputatul USR.

Drulă susține că Marcel Ciolacu poate tăia din cheltuieli prin hotărâri de Guvern

”Sorin Grindeanu are șapte secretari de stat. Știți de ce e nevoie ca să reducă la trei sau patru? De o hotărâre de Guvern. (...) Domnul Ciolacu nu are nicio intenție să facă lucrurile astea, pentru că reformele se fac executiv. Dacă vrei să tai numărul de secretari de stat, o faci într-o săptămână.

Îl chemi pe Grideanu și îi spui: trebuie să te descurci cu patru secretari de stat în loc de șapte”, a mai spus Drulă.

De ce nu a depus USR o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Ciolacu

”Configurația actuală a Parlamentului, cu PNL și PSD în bloc, au undeva la 65% dacă pui și minoritățile naționale. Este exclus ca o moțiune de cenzură să treacă fără să o voteze PNL.

PNL și PSD au pierdut UDMR care îi ducea la 70%. O moțiune are nevoie de 50%. E evident că fără voturile PNL nu există nicio matematică prin care o moțiune de cenzură ar putea să treacă.

90% dintre parlamentarii PNL ar trebui să voteze această moțiune ca să treacă”, a mai precizat Cătălin Drulă.

Drulă: ”Marcel Ciolacu a adoptat această procedură de angajare a răspunderii ca să nu se ajungă la dezbateri”

De asemenea, președintele USR a anunțat că pachetul legislativ asupra căruia Guvernul și-a asumat răspunderea va fi contestat vineri la Curtea Constituțională.

În momentul în care depunem atacul la CCR vineri, va bloca intrarea în vigoare acestui pachet legislativ.

Contestația la CCR are un efect concret. În primul rând, blochează intrarea în vigoare a pachetului legislativ. Doi, sunt argumente extreme de solide. Vom lua inclusiv argumentele Ministerului Justiției și le vom pune în fața judecătorilor CCR. Dacă vor judeca drept și patriotic, nu își vor nega propria jurisprudență (...)

Avem toate argumentele ca CCR să ne dea dreptate și să-i întoarcă pe masă acest pachet lui Marcel Ciolacu și să-l forțeze să-l treacă prin dezbateri parlamentare.

Marcel Ciolacu a adoptat această procedură de angajare a răspunderii ca să nu se ajungă la dezbateri și, crede el, că îi lasă pe PNL-iști cumva să scape mai puțin rușinați”, a concluzionat liderul USR.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE