Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Viața sănătoasă ajunge un lux. TVA-ul va crește până la 19% la sălile de sport

Românii vor plăti mai mult de la 1 ianuarie pentru produsele mai sănătoase și pentru abonamentele la sălile de sport, odată cu majorarea Taxei pe Valoarea Adăugată de până la 19%. În aceste condiții, mersul la sală și o masă cu mâncare bio vor ajunge un lux pentru mulți. La pachet cu această măsură, Guvernul a inclus și creșterea TVA la băuturile îndulcite, sub pretextul că se gândește la sănătatea oamenilor. 

Marcel Ciolacu, Premierul României: ”Oamenii obișnuiți nu vor plăti taxe în plus. Alcoolul, tutunul, băuturile cu zahăr și ulterior jocurile de noroc trebuie taxate mai mult, pentru că efectele lor devin probleme majore de sănătate publică iar eu nu pot asista nepăsător la distrugerea unor generații întregi.”

Cât vor costa produsele BIO după creșterea TVA 

Totuși, în pachetul de măsuri fiscal- bugetare asumat de șeful executivului în Parlament este prevăzută și  creșterea TVA la produsele BIO și la abonamentele pentru sălile de sport.

”Te face să nu mai mănânci sănătos în condițiile astea. Încercăm pe cât se poate să combinăm măcar”, spune o femeie. 

”Sănătatea e mai importantă decât câțiva lei acolo. Prefer să mănânc în condițiile date, dacă nu te poți descurca, mănânci mai puțin, dar calitativ”, spune o altă femeie. 

Cu un TVA de 5%, ketchupul BIO costă acum aproximativ 15 lei. Oricum, mai bine decât dublu decât cel normal. Însă de la 1 ianuarie, același ketchup BIO va costa 17 lei.

Adrian Negrescu, analist economic: ”Mâncarea sănătoasă e foarte scumpă și va deveni din ce în ce mai scumpă pe măsură de aceste taxe își vor arăta impactul în creșterea prețurilor. De asemenea, mersul la sală va deveni un lux pentru mulți dintre români.”

Cristian vine la sală de trei ani și face box și cardio. Plătește un abonament anual de aproximativ 2.000 de lei.

Cristi Tudora, client al unei săli:În loc să încurajeze un comportament sănătos, ei încearcă să pună taxe pe aceste activități. O să-mi fac în continuare abonament, dar nu este corect să plătim în plus pentru aceste taxe.”

Pentru cei care nu își permit un abonament la sală, ministrul economiei are soluții. Să nu meargă. Aceste măsuri fiscale vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2024.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE