Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Prețul produselor tradiționale și bio va crește. Antreprenor: ”Se fură din buzunarul consumatorului”

TVA-ul va crește în cazul Produselor bio, cele tradiționale sau cele protejate, ceea ce înseamnă că vor apărea noi scumpiri la raft. Producătorii de alimente tradiționale au vorbit la Euronews România despre modul în care vor fi afectați de noile modificări fiscale.

Ramona Mironeasa, antreprenor: ”O să ne afecteze foarte mult. Afacerile mici sunt foarte afectate. Poate părea puțin, dar pentru noi este mult. De când am înființat această firmă, de acum 9 ani, eu nu m-am simțit decât subjugată de stat, pentru că ăsta e adevărul. Am muncit pentru stat, pentru chirii, pentru salariați și nu exagerez. Aș lupta și aș plăti fără să comentez aceste contribuții mărite. Țara trece într-adevăr printr-o perioadă grea, dar să vedem că efortul este din partea tuturor, si din partea statului, si din partea aparatului bugetar, nu biciul doar pe micro întreprinderi. Să fie cumva o echitate.”

Antreprenorii spun că prețurile crescute nu îi vor face pe oameni să renunțe la produsele tradiționale.

Valeriu Țigu, producător pita de Pecica: ”Am reușit să ținem steagul sus, să încercăm să ținem tradiția, să ținem România în picioare și să nu se lege de noi. Am reușit să facem aceste produse să ateste la nivel european, să scoatem România din întunericul în care alții ne-au băgat.”

Majoritatea produselor tradiționale, realizate de PFA-uri

Bibiana Stanciulov este primul antreprenor român care a obținut de la Comisia Europeană certificarea Indicația Geografică Protejată a unui produs alimentar autohton, pentru magiunul de prune de Topoloveni.

Bibiana Stanciulov, antreprenor: ”Am investit tot ce am putut. Am investit bani. Am investit toată știința mea de sociolog. De ce? Ca să demonstrez că în România există tradiție, că suntem un popor, că nu suntem o populație. Se fură din buzunarul consumatorului pentru că sunt foarte mulți oameni care nu vor putea renunța la magiunul nostru, sunt persoanele bolnave de diabet cărora le-am oferit o variantă dulce. Nici ei nu sunt vinovați, nici eu nu sunt vinovată. Nu am avut în viața mea nici castelele, nici palate, dar o viață decentă ca antreprenor am și eu nevoie.”

Ștefan Pădure, președinte Asociația pentru Promovarea Alimentului Românesc: ”Când vorbim de produsele tradiționale știm că majoritatea acestor produse sunt realizate de PFA-uri, întreprinderi individuale sau SRL-uri mici care nu au TVA, deci practic acolo nu afectează. Ideea prin scoaterea acestei excepții s-a dus și ultimul punct, ultima inițiativă prin care Guvernul României arăta că vrea ca populația să mănânce sănătos sau să dea un stimulent producătorilor naționale pentru a face aceste produse de calitate certificată.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE