Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Se scumpesc activitățile de agrement. Cât vor plăti turiștii pentru o plimbare cu barca sau cu telecabina

„România nu-și mai permite facilități și privilegii”, a spus Marcel Ciolacu în fața Parlamentului, atunci când a prezentat proiectul noilor măsuri fiscal bugetare. Iar puținii români care își mai permiteau privilegiul de a merge în concediu și de a se bucura de timpul liber, la o plimbare cu barca sau cu telecabina, vor simți din plin acest lucru. TVA-ul pentru aceste servicii va crește considerabil de la 1 ianuarie, ducând bineînțeles la o majorare a tarifelor. 

În acest moment, anumite servicii turistice și de agrement, cum ar fi plimbarea cu Mocănița sau cu barca pe lac, precum și călătoriile cu instalația de transport pe cablu, beneficiază de un TVA de 5%. Acest lucru se va schimba însă de la 1 ianuarie anul viitor, când această cotă se va majora la 19%. 

Patronii din domeniu spun că măsura va afecta grav turismul autohton. 

Sorin Coman, manager hotel: ”Scumpirea turismului pe cablu se va resimți și în buzunarele micilor întreprinzători inclusive ale turiștilor, e o scumpire care momentan nu poate fi susținută. Eu cred că se face intenționat, chiar vor să distrugă turismul românesc. Nu știu care ar fi interesele, dar probabil sunt interese.”

Gabriel Roșca, manager hotel: ”Pentru orice obiectiv, pentru orice activitate pe care vrei să o dezvolți normal ar fi să nu vi cu taxe suplimentare. Modificarea TVA-ului aduce un procent de 14%, este un procent mare, iar costurile turiștilor se vor resimți.    

O plimbare cu telecabina presupune oricum costuri destul de mari, pe care puțini și le pot permite. De anul viitor, probabil vor fi și mai puțini cei care vor mai cumpăra bilete la instalațiile de transport pe cablu. 

”Nu este o veste care tocmai să ne încânte. Petrecem destul de mult timp aici pe pârtii și iarna, cât și vara cu bicicletele și orice tarif scumpit ne afectează”, spune un turist. 

Cât va costa o plimbare cu telecabina sau cu vaporașul 

Turiștii care vor să facă o călătorie din Poiana Brașov până în Masivul Postăvarul cu telecabina, plătesc în prezent pentru un bilet dus-întors prețul de 50 de lei. De la 1 ianuarie costul va fi majorat la aproximativ 57 lei. Tarife mai mari se vor plăti și pentru telescaun și teleschi. 

Nici plimbările cu mocănița nu sunt ieftine. În acest moment, tarifele sunt cuprinse între 40 și 75 de lei, în funcție de zonă sau de traseu. Dar de la 1 ianuarie și aceste prețuri vor crește. 

Și banala plimbare cu barca sau cu vaporașul pe lac se va scumpi. Aici prețurile sunt mai mici, însă dacă faci calculul cât va scoate din buzunar – de exemplu – o familie cu doi copii, ajungi la concluzia că și această metodă de recreere va deveni un lux. 

Plimbarile cu barca pe lacul Herăstrău s-ar putea să ne coste mai mult. În acest moment un bilet costa 15 lei pt adult însă cu noul procent de tva ar ajunge la 17 lei .

Specialiștii atrag atenția că majorarea cotei TVA pentru activităţile recreative prevăzută în proiectul de măsuri fiscale al Guvernului poate duce la amânarea unor investiții în domeniu. În plus, va scădea și mai mult competitivitatea țării noastre în fața unor state vecine, precum Bulgaria, Ungaria sau Austria, unde românii deja preferă să-și facă vacanțele.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE