Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Mostre de pe un asteroid asemănător Pământului, descoperite de NASA. Oamenii de știință pot afla cum s-a format Terra

O sondă NASA, care a adunat praf și fragmente de rocă de pe un asteroid numit Bennu, a aterizat în siguranță pe Pământ. Capsula și probele prelevate au fost transferate în poligonul de testare al armatei americane din statul Utah. 

Capsula cu probe de pe asteroid a intrat în atmosfera terestră cu o viteză de peste 15 ori mai mare decât cea a unui glonț și a coborât în deșertul din Utah cu ajutorul unei parașute. 

Ulterior, experții NASA s-au deplasat la locul aterizării pentru a o prelua cu un elicopter. 

Lori Glaze, director, NASA Planetary Science Division: ”A fost pur și simplu uimitor. Și voi mai spune și că ceea ce ați văzut astăzi, acea precizie, totul a decurs perfect conform planului. Asta se întâmplă datorită unei echipe incredibile și a sute și sute de oameni.”

Probele analizate vechi de 4,5 miliarde de ani

Spre bucuria tuturor, capsula a fost intactă și a păstrat eșantioanele vechi de 4,5 miliarde de ani necontaminate. La două ore de la aterizare, capsula a fost transferată într-o încăpere sterilă de la poligonul de testare și antrenament al Departamentului Apărării, din Utah.

Dante Lauretta, cercetător principal OSIRIS-Rex, Universitatea din Arizona: ”Dar da, a fost uimitor. Am fost acolo când a fost încapsulată. Am fost acolo când a fost asamblată și montată pe nava spațială. Am fost acolo când nu era nimic altceva decât un PowerPoint pe un diapozitiv și o propunere pe care o înaintăm către NASA, cu acest vis că vom aduce înapoi mostre de pe Bennu. Așa că a fost uimitor și emoționant. Am fost emoționat toată ziua, iar acesta a fost unul dintre momentele cheie pentru mine, să văd asta.”

Nava spațială OSIRIS-REx a colectat specimenul în urmă cu trei ani de pe Bennu, un asteroid mic și bogat în carbon, descoperit în 1999. Roca spațială este clasificată drept „obiect apropiat de Pământ”, deoarece trece relativ aproape de planeta noastră la fiecare șase ani, însă șansele unui impact sunt considerate mici. 

Deoarece chimia și mineralogia sa actuală sunt practic neschimbate de la formarea sa, acum 4,5 miliarde de ani, el deține indicii valoroase despre originile și dezvoltarea planetelor precum Pământul. Este posibil chiar să conțină molecule organice similare celor necesare pentru apariția microbilor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE