Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

RETROSPECTIVĂ 2023. Evgheni Prigojin și mercenarii Wagner au întors armele împotriva lui Putin. Rebeliunea a durat 24 de ore

După ani la rând în care conduce Rusia cu mână de fier, în 2023, Vladimir Putin a simțit cum lucrurile îi scapă de sub control. Haosul de pe frontul din Ucraina l-a făcut pe Evgheni Prigojin, un apropiat al liderului de la Kremlin, să-și trădeze aliatul și să organizeze o rebeliune.

Deși a durat doar 24 de ore, rebeliunea mercenarilor Wagner a demonstrat vulnerabilitatea regimului Putin. La doar două luni după rebeliunea eșuată, Prigojin a sfârșit la fel ca mulți dintre opozanții vocali din Rusia. Avionul în care se afla împreună cu alți lideri Wagner s-a prăbușit lângă Moscova.

Lui Evgheni Prigojin i se mai spunea și „bucătarul lui Putin”. Prieten fidel, Prigojin s-a oferit să-și trimită mercenarii pe frontul din Ucraina. Trupele de mercenari bine antrenați, formate inclusiv din pușcăriași condamnați pentru infracțiuni grave, au fost trimise în regiunea Donețk, în apropiere de orașul Bahmut.

Rezistența armatei ucrainene și pierderile tot mai mari în rândul mercenarilor l-a făcut pe Prigojin să devină unul dintre cei mai aprigi critici ai Ministerului rus al Apărării. El i-a acuzat pe șefii din armata rusă de incompetență.

Prigojin nu s-a oprit doar la critici dure. Pe 23 iunie, împreună cu mii de mercenari înarmați, a prăsit forntul și a pornit spre Moscova.

În scurt timp, mercenarii au intratat cu tancurile în orașul Rostov pe Don și au preluat controlul asupra statului major al trupelor ruse implicate în invazia din Ucraina.

În drum spre Moscova, trupele Wagner au doborât mai multe avioane ale armatei ruse. Analiștii spun că pentru Putin, care urmărea rebeliunea de la Moscova, acțiunile lui Progojin au fost un act „profund umilitor”.

”Este o lovitură pentru Rusia, pentru poporul nostru. Iar acțiunile noastre pentru a proteja patria vor fi dure. Toți cei care s-au angajat în mod deliberat pe calea trădării, care au pregătit o rebeliune armată, s-au angajat pe calea șantajului și a metodelor teroriste, vor suferi pedepse inevitabile, vor răspunde atât în fața legii, cât și în fața poporului nostru.”, a spus Vladimir Putin.

Marșul mercenarilor Wagner a fost unul fulger în condițiile în care armata rusă era pe front și nu avea cine să-i oprească. Seara, Prigojin era deja lângă Moscova, dar nu a mai intrat cu trupele în capitala rusă. Cineva a reușit sa-l convingă să renunțe la rebeliune. Ulterior, președintele Belarusiei, Alexandr Lukașenko, a anunțat că el a fost cel care a negociat cu șeful mercenarilor ruși.

”Bucătarul lui Putin” a părăsit Rusia și a plecat în Belarus, unde au ajuns și o parte din trupele sale. Peste două luni, avionul în care se afla Evgheni Prigojin și alți lideri ai mercenarilor s-a prăbușit lângă Moscova. Nimeni nu a supraviețuit. Potrivit anchetei oficiale, avionul lui Prigojin s-a părbușit în urma unei explozii la bord. Presa străină a scris, totuși, că accidentul ar fi fost provocat de servciile ruse de securitate.

La bordul avionului se aflau opt oameni, printre care și fondatorul grupării Wagner, Dmitri Utkin. Toți au fost înmormântați în condiții de maximă securitate și fără ceremonii funerare extinse.

După moartea lui Prigojin, grupul Wagner a fost destructurat, iar o parte dintre mercenari au semnat contracte cu armata rusă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE