Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Kenya: cimitirul hainelor second hand. Deșeurile sunt fabricate din materiale sintetice

Kenya a ajuns cimitirul hainelor second hand. Munți de îmbrăcăminte și încălțăminte se vând în piețe în care oamenii vin cu speranța de a găsi un chilipir. Articolele care nu sunt vândute sunt apoi arse.

Asta în condițiile în care statisticile arată că industria de îmbrăcăminte este responsabilă pentru 8 la sută din emisiile globale de gaze cu efect de seră care contribuie la schimbările climatice.

Pentru unele familii, piețele de second hand sunt sursă de venit

Mai mulți locuitori trăiesc din comerțul cu haine second hand. Le caută în gunoi iar cele de calitate mai bună sunt spălate - resturile sunt purtate chiar de ei, iar altele, în stare mai bună, sunt vândute.

Ecologiștii susțin că țările mai bogate folosesc țările sărace, precum Kenya, pentru a scăpa de gunoiul care nu poate fi reciclat.

Activiștii de mediu explică faptul că majoritatea hainelor care ajung deșuri sunt fabricate din materiale sintetice, iar problema cea mare rămân companiile de fast fashion - cele pe care le găsim în centerle comerciale: „Țesăturile pe care le folosesc pentru a produce aceste haine sunt fibre sintetice, iar aceste fibre sintetice sunt produse din combustibili fosili care dăunează mediului înconjurător pe termen lung și oamenilor care lucrează în fabrici.

Ne dorim ca producătorii de haine să fie mai responsabili și să nu mai mizeze pe fast fashion”, a explicat Janet Chemitei, activistă de mediu.

Există însă și exemple demne de urmat. Tot în Kenya activează o fabrică unde sunt reciclate textilele uzate. Se colectează însă doar bumbac din care se fac penare sau covoare.

Taguri

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE