Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Înscrierile la Bac 2023 se încheie pe 16 iunie. Ce modificări au apărut în calendarul examenelor

Înscrierile pentru examenul de bacalaureat, sesiunea de vară, se încheie pe 16 iunie, după ce Ministerul Educației a decis, din nou, prelungirea perioadei.

"Aşa cum ştiţi, conform calendarului actual, pe 13 iunie ar fi trebuit să se termine perioada de încheiere a situaţiilor şcolare pentru clasa a VIII-a şi pentru clasa a XII-a sau clasa a XIII-a la seral şi frecvenţă redusă. Această dată se va prelungi până pe 16 iunie", a declarat Ligia Deca.

Ministrul Educației a mai spus că până pe 16 iunie situația școlară a tuturor elevilor trebuie să fie încheiată.

Înainte de această modificare, perioada fusese prelungită până pe 13 iunie. De asemenea, după ce, inițial, ministrul Ligia Deca a spus că probele de competențe vor fi decalate cu două zile, pe 9 iunie Ministerul Educației a anunțat că a inițiat un proiect de OUG prin care probele orale nu se vor mai susține și vor fi echivalate cu mediile din liceu.

Noul calendar Bac 2023

  • Până în 16 iunie 2023: Înscrierea candidaților la prima sesiune de examen
  • 12 - 21 iunie 2023: Echivalarea probelor de competențe lingvistice și digitale

Probele scrise la BAC 2023, neschimbate față de calendarul vechi


Știrea inițială:

Ministrul Educației, Ligia Deca, spune că este posibilă prelungirea sau reprogramarea examenelor de Evaluare Națională și Bacalaureat, în funcție de cum evoluează greva profesorilor, declanșată pe 22 mai.

Ministerul Educației a transmis că ”directorii unităților de învățământ care pot asigura resursa umană necesară acestui tip de activitate vor comunica părinților și elevilor toate aspectele necesare pentru realizarea înscrierii.”

Ministerul a mai transmis că va continua ”să comunice permanent cu reprezentanții inspectoratelor școlare județene/al Municipiului București pentru evitarea situațiilor care ar putea crea sincope în desfășurarea activităților care vizează atât elevii, cât și cadrele didactice, cu respectarea cadrului legal impus de contextul protestului personalului din învățământul preuniversitar.”

Elevii cer stabilirea unei proceduri de urgenţă pentru înscriere

Reprezentanţii Consiliului Naţional al Elevilor au solicitat, luni, într-o scrisoare deschisă adresată premierului Nicolae Ciucă şi ministrului Educaţiei, Ligia Deca, concretizarea tuturor propunerilor venite din partea profesorilor din România cât mai urgent posibil şi stabilirea unei proceduri de urgenţă pentru înscrierea elevilor la examenul de bacalaureat.

"Astăzi ar trebui să înceapă înscrierea la examenul de bacalaureat, etapa de debut a calendarului celor mai importante examene naţionale. Însă, din păcate, unii elevi din România nu vor avea această posibilitate, luând în calcul întregul context în care ne aflăm şi probabilitatea ca resursa umană a unor unităţi de învăţământ să nu permită organizarea optimă a acestui proces. Totodată, finalul săptămânii viitoare marchează, cel puţin teoretic, conform calendarului în vigoare, încheierea cursurilor pentru elevii claselor a XII-a. Vocile acestor elevi, care nu cunosc încă modul în care le va fi încheiată situaţia şcolară, trebuie ascultate în paralel cu susţinerea noastră, a tuturor, pentru cadrele didactice. În acest sens, vă solicităm concretizarea tuturor propunerilor venite din partea profesorilor din România cât mai urgent posibil. De asemenea, ne dorim ca, pe termen scurt, să fie stabilită o procedură de urgenţă pentru înscrierea elevilor la examenul de bacalaureat", afirmă CNE într-un comunicat remis presei.

Actele necesare pentru înscrierea la examenul de Bacalaureat 2023

  • Dosar
  • Două fotografii 3/4
  • Copie după certificatul de naștere/certificatul de căsătorie, dacă este cazul
  • Copie după cartea de identitate
  • Foaie matricolă
  • Cerere de înscriere
  • Adeverință de recunoaștere a probelor (semnată și ștampilată de directorul și secretarul unității de învățământ absolvite pentru candidații din seriile anterioare)
  • Cerere către Inspectorul Școlar General – pentru candidații din alte județe

Cum arată cererea de înscriere la Bacalaureat 2023

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE