Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cum se vor echivala probele orale de la Bac 2023. Nivelul obținut în funcție de mediile din liceu

Ministerul Educației a adoptat un proiect referitor la examenul de Bacalaureat prin care elevii vor putea echivala probele de competențe lingvistice de comunicare orală în limba română, a celor digitale, precum și a competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională studiată.

Echivalarea/recunoașterea nivelurilor de competență pentru candidați se realizează de către comisiile de bacalaureat de echivalare și recunoaștere a competentelor lingvistice și digitale, în perioada 12 - 21 iunie 2023, pentru sesiunea iunie-iulie.

Elevii care nu își pot echivala competențele, vor susține probele orale de la Bacalaureat în perioada 14-23 iunie, potrivit unei informări a Ministerului Educației.

  • 14 – 16 iunie 2023: evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A;
  • 15 – 19 iunie 2023: evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B;
  • 16 – 20 iunie 2023: evaluarea competentelor digitale – proba D;
  • 21 – 23 iunie 2023: evaluarea competentelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C. 

Cum se vor echivala competențele la proba de limba română sau maternă pentru BAC 2023

În cazul elevilor care au obținut în timpul liceului medii cuprinse între 5 și 6.99 la limba și literatura română, nivelul acestora de cunoștințe va fi echivalat cu cel al unui utilizator mediu.

Pentru elevii cu medii cuprinse între 7 și 8.49 va fi stabilit, prin echivalare, nivelul unui utilizator avansat. De asemenea, cei care au obținut medii cuprinse între 8,50 și 10 vor fi considerați utilizatori experimentați, conform proiectului Ministerului Educației.

Cum vor fi echivalate competențele într-o limbă străină la Bacalaureat 2023

Elevii cu medii anuale cuprinse între 5 și 5,99 la o limbă străină studiată în timpul liceului și ulterior aleasă pentru examenul Bacalaureat vor beneficia de echivalarea competențelor, fiindu-le atribuit nivelul A1.

În cazul celor cu medii cuprinse între 6 și 6,99, ar urma să fie stabilit nivelul A2. Cei care au obținut medii între 7 și 8.49 vor primi nivelul B1.

De asemenea, cunoștințele elevilor cu medii cuprinse între 8.50 și 10 vor fi echivalate nivelului B2.

Echivalarea competențelor la informatică, în funcție de mediile obținute în liceu

Și în acest caz a fost elaborată o metodologie pentru echivalarea cunoștințelor la disciplina ”Tehnologia informației și a comunicațiilor”. Elevii care au obținut în timpul liceului medii cuprinse între 5 și 5.99 vor fi considerați utilizatori începători.

Utilizator mediu va fi considerat un elev care a obținut medii între 6 și 6.99.

În cazul elevilor cu medii cuprinse între 7 și 8.49, competențele vor fi echivalate nivelului de utilizator avansat.

De asemenea, cei care au obținut medii între 8.50 și 10 ar urma, ca prin echivalare, să fie considerați utilizatori experimentați.

Nu este prima oară când Ministerul Educației ia o astfel de hotătâre. În 2020, din cauza pandemiei de COVID-19, elevii nu au mai susținut probele de competențe, pentru a fi respectate regulile de distanțare, și au beneficiat de echivalări, în funcție de mediile anuale obținute pe durata liceului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE